B6-vitamiinia vai ei syövän ehkäisyyn?

kirjoittanut | 18.03.2010 | Uutiset

Tausta

B6-vitamiini eli pyridoksiini on ihmisille välttämätön vitamiini, joka osallistuu esim. aminohappojen aineenvaihduntaan ja hermoston välittäjäaineiden muodostumiseen. B6-vitamiinin tärkeimmät lähteet ovat Suomessa liha, maitotaloustuotteet, kala, täysjyvävilja ja marjat/hedelmät. Suomalaiset saavat pyridoksiinia keskimääräisesti yli päivittäisen tarpeen.Pyridoksiinin puute ilmenee erityisesti iho- ja keskushermosto-oireina. Joissakin maissa pyridoksiinin saanti on riittämätöntä.

Tutkimusasetelma

Useat havainnot viime vuosilta ovat antaneet viitteitä siitä, että B6-vitamiinin runsas saanti tai suuret veripitoisuudet olisivat yhteydessä vähentyneeseen paksusuolen syövän esiintyvyyteen. Ruotsalaiset tutkijat ottivat suurennuslasin alle kolmetoista eteenpäin suuntautunutta tutkimusta, ja tekivät ns. meta-analyysin pyridoksiinin ja paksusuolen syövän yhteyksistä. Eteenpäinsuuntautuvien tutkimusten todistusarvo on vahvempi kuin poikkileikkausten tai retrospektiivisten.

Tulokset

Meta-analyysin mukaan pyridoksiinilisän (B6-vitamiinipillerin) käyttö ei vähentänyt paksusuolen syövän ilmaantuvuutta. Jos analyysistä kuitenkin poistettiin yksi tutkimus, joka oli erilaisin suhteessa muihin tutkimuksiin, pyridoksiini näytti vähentävän paksusuolen syövän riskiä 20 %. Lisäksi veren pyridoksiinipitoisuus oli käänteisessä yhteydessä paksusuolen syövän ilmaantumiseen. Jokainen 100-pmol/ml nousu veren PLP-pitoisuudessa vähensi paksusuolen syövän riskiä 49 %. PLP (pyridoxal 5′-phosphate) on pyridoksiinin aktiivinen muoto elimistössä.

Tutkijat ottavat johtopäätöksissä  seuraavan kannan: sekä pyridoksiinilisän käyttö että korkea veren pyridoksiinipitoisuus ovat käänteisessä yhteydessä paksusuolen syövän ilmaantumiseen.

Pohdinta

Suomalainen runsas pyridoksiinin saanti suojannee meitä hiukkasen paksusuolen syövältä. Suomessa paksusuolen syöpään sairastuminen on harvinaisempaa kuin useimmissa muissa Euroopan maissa. Taas yksi hyvä syy syödä monipuolista ruokaa.

Lisätietoa paksusuolen syövän ja vitamiinien välisestä yhteydestä aiemmista uutisistani. Muista syövistä ja vitamiineista lisätietoa tästä. Aiemmin tänä vuonna EPIC-tutkimuksessa raportoitiin D-vitamiinin saannin olevan niin ikään käänteisessä yhteydessä paksusuolen syövän esiintymiseen.

Larsson S et al. Vitamin B6 and Risk of Colorectal Cancer A Meta-analysis of Prospective Studies. JAMA. 2010;303(11):1077-1083.