Vatsavaivojen kuukausi

kirjoittanut | 5.05.2011 | Blogi | 13 Kommentit

Ensi viikosta lähtien ajattelin kirjoitella n. kuukauden verran tavallista enemmän vatsavaivoista. Keskityn ärtyvän suolen oireyhtymään, mutta myös tulehdukselliset suolistosairaudet ja gluteeni-intoleranssi, ja keliakia ovat esillä. Jos sinulla on ehdotuksia käsiteltäviin aiheisiin, vaikkapa ihan spesifisiä kysymyksiä tai muita kommentteja, ottaisin niitä mielelläni vastaan. Ne ohjaisivat varmaankin kirjoituksiani oikeaan suuntaan.

Johdannoksi näille kirjoituksille olen liittänyt oheen lyhyen videon pätkän  ärtyvän suolen oireyhtymän (IBS) hoitoon tarkoitetusta Low-FODMAP -ruokavaliosta. FODMAP on lyhenne sanoista Fermentable Oligo-, Di-, and Mono-saccharides And Polyols. Käytännössä voidaan puhua huonosti imeytyvistä lyhytketjuisista hiilihydraateista.

Nämä huonosti imeytyvät hiilihydraatit kulkeutuvat paksusuolistoon (osittain) imeytymättöminä, ja aiheuttavat IBS-potilaille kipua ja turvotusta paksusuolen bakteerien fermentoidessa niitä. Niiden välttämistä on väitetty IBS:n modernin hoidon kulmakiveksi (Gibson Peter, 2011). FODMAP -hiilihydraatteja on luontaisesti erityisesti omenassa, päärynässä, näiden mehuissa, kivellisissä hedelmissä, viljoissa, palkokasveissa, kaaleissa ja sienissä. Myös useat uudet juomiin, jugurtteihin ja ravintolisiin täydennettävät prebiootit ovat FODMAP -hiilihydraateja. Maidon laktoosi ja tavalliset sokerialkoholit (ksylitoli, mannitoli, sorbitoli, isomalt jne.) lasketaan myös FODMAP -hiilihydraatteihin.

Suomessa ei ole saatavilla selkeitä FODMAP-oppaita tai taulukoita eri ruokien FODMAP -pitoisuuksista. Olen aiemmin kirjoittanut FODMAP -hiilihydraateista esim. seuraavat artikkelit:

Video: Lyhyesti FODMAP -ruokavaliosta.