Tervetuloa pronutritionist.net -sivuille. Näillä sivuilla sivuilla esittelen ravitsemustieteen tutkimustuloksia, pureskelen ravitsemukseen liityviä ilmiöitä ja tarjoan tietoa ravitsemuksen kanssa toimivien arkeen. Pidin sivustoa aluksi myös englanninkielisenä, ja siksi tuo englanninkielinen nimi on jäänyt elämään.

Minua kiinnostaa ravintoon liittyvä tieteellinen näyttö, ruokavalintoihin ja terveyteen liittyvät ilmiöt sekä median rooli keskustelun virittäjänä ja hämmentäjänä. Koen vastenmieliseksi ajan hengen mukaisen ruokaan liittyvän sensaatiohakuisuuden, asiantuntijoiden julkisen solvaamisen, tutkimusnäytön vääristelyn ja/tai mitätöinnin sekä mustavalkoiset ajattelumallit ruokaan liittyen.

Koen, että tehtäväni on auttaa tutkimuksien tulkinnassa ja järjestykseen laittamisessa. Yritän mukailla ajatusta ”Everything should be made as simple as possible, but not simpler” (Albert Einstein).

Uskon, että ravitsemuksella on keskeinen osa terveyden vaalimisessa. Maittava ja terveyttä edistävä ruoka lisää vireyttä ja terveyttä. Vireänä ja terveenä jokainen kykenee keskittämään tarmonsa paremmin ja toteuttamaan juuri itselle tärkeitä asioita elämässä, ja siten elämään täydempää elämää.

Valitettavasti pienellä osalla meistä ruuan terveellisyyden ja/tai oman ruumiin kuvan vaaliminen menee liian pitkälle. Äärimmäisen tarkka ja joustamaton syöminen (ortoreksia) sekä laihuushäiriö (anoreksia) ovat nykyajan vitsauksia, joihin on monia syitä. Parhaan lopputuloksen terveyden ja hyvinvoinnin kannalta tuo yleensä 80/20 -tyyppinen ajattelumalli. Aina ei tarvitse syödä terveellisesti.

Mielestäni terveellisen ruokavalion voi koostaa monella eri tavalla. Pidän yleisiä ravitsemussuosituksia hyvänä kulmakivenä, jonka kautta voi rakentaa erilaisia terveyttä edistäviä ruokavalioita. Tärkeintä on syödä paljon prosessoimatonta luonnosta tulevaa kasvispainotteista ruokaa. Tulevien sukupolvien ja elämän monimuotoisuuden säilymisen vuoksi on myös huomioitava ruuan käytön ekologisiset seuraukset.

Toivoin pystyväni edistämään ravitsemusterapeuttien yrittelijäisyyttä.

Uskon jatkuvaan oppimiseen, ja siihen ettei ihmisestä koskaan tule valmista, edes ammatillisesti. Ja hyvä saa palkkansa.

Suosikkilainauksia

”Seek the company of those who seek the truth, and run away from those who have found it”. -Vaclav Havel

”And most important, have the courage to follow your heart and intuition. They somehow already know what you truly want to become. Everything else is secondary.” -Steve Jobs

”If there was ever a moment to follow your passion and do work that matters, this is it.” -Seth Godin

[Päivitetty 10.3.2016]