Omega-3 rasvahapot eduksi myös sydämen vajaatoiminnassa

kirjoittanut | 9.10.2008 | Uutiset

Tausta

Omega-3 rasvahapot on liitetty useissa väestötutkimuksissa parempaan sydän- ja verisuonitautiennusteeseen, hyödyksi on arvioitu n. 20 %. Lisäksi kahdessa suuressa eteenpäinsuuntautuneessa tutkimuksessa (Japan EPA Lipid Intervention Study ja Gissi Prevenzione) korkean riskin potilailla on todettu, että omega-3 rasvahapot suojaavat äkkikuolemilta ja joiltakin muilta sydäntapahtumilta, lähinnä rytmihäiriöiltä.

Tutkimusasetelma

Tutkimukseen satunnaistettiin 3494 potilasta. Seuranta-aikana (3,9 v.) potilaat saivat joko lumelääkettä tai omega-3 rasvahappoja kapseleina (1 g /pv). Potilaat saivat nykytiedon mukaista parasta mahdollista lääkehoitoa, omega-3 rasvahappoja tutkittiin siis lääkehoidon lisänä. Potilaita hoidettiin kardiologisissa tai sisätautien keskuksissa.

Tulokset

Tutkimuksen päättyessä kuolemia oli – 9 % ja sydänvaivojen vuoksi sairaalaan joutumista – 8 % vähemmän omega-3 rasvahappoja saavilla. Erot olivat tilastollisesti merkitseviä. Haittavaikutukset olivat samankaltaisia molemmissa ryhmissä, lähinnä vatsavaivoja.

Pohdinta

Tämä tutkimus osoittaa jälleen, että omega-3 rasvahapoista on hyötyä sydänterveydelle. Toki kalaöljystä saatu hyöty on melko pieni, mutta kalaöljyä voidaan silti suositella sydänpotilaille, koska haittavaikutukset ovat erittäin vähäisiä.

Gissi-HF investigators. Effect of n-3 polyunsaturated fatty acids in patients with chronic heart failure (the GISSI-HF trial): a randomised, double-blind, placebo-controlled trial. Lancet. 2008 Aug 29.