Ravinnon kolesterolin vaikutus veren kolesteroliin

kirjoittanut | 13.12.2008 | Uutiset

Noin 60 prosentilla suomalaisista on kohonneet veren kolesteroliarvot. Suomalaiset tutkijat ovat aktiivisia ravinnon kolesterolin imeytymisen ja imeytymiseen vaikuttavien aineiden tutkijoita. Onhan Benecolin sitostanoli suomalainen keksintö. Tänä vuonna asiasta on julkaistu useita tutkimuksia.

Tatu Miettinen ja Helena Gylling raportoivat Duodecim -lehdessä miten ravinnon kolesterolin imeytymisessä on suuria eroja yksilöiden välillä. Ravinnon kolesterolista imeytyy 20-80 % riippuen henkilöstä. Lohdullista on, että henkilöt, joilla on suurentunut sydän- ja verisuonitautiriski omaavat usein myös alentuneen kolesterolin imeytymisen. Esimerkiksi diabeetikoilla ja lihavilla on alhaisempi kolesterolin imeytyminen. Tämän edun tosin kupeeraa se, että diabeetikoiden ja lihavien maksa tuottaa kolesterolia tehokkaammin kuin muiden, joten pienemmästä ei lopulta ole käytännön hyötyä. Tutkijoiden mukaan geenit määräävät ainakin osin sen, miten kolesteroli imeytyy. Jos kolesteroli imeytyy tehokkaasti, on loogista estää kolesterolin imeytymistä funktionaalisilla elintarvikkeilla tai lääkkeillä.

Valitettavasti kolesterolin imeytymistestit eivät ole vielä arkipäivää tavallisilla lääkärin vastaanotoilla, joten ainakin kaikkien suuren sydän- ja verisuonitautivaaran omaavien olisi paras vähentää runsaasti kolesterolia sisältävien elintarvikkeiden käyttöä, kuten kananmunia, mätiä ja katkarapuja.

Helena Gylling ja Tatu A. Miettinen. Duodecim 2008;124(21):2452-2458.