Valkosipulin säännöllinen käyttö voi laskea verenpainetta

kirjoittanut | 29.12.2008 | Uutiset

Valkosipulin ja joidenkin valkosipuliluontaistuotteiden on havaittu vähentävät jonkin verran (n. -10 %) LDL-kolesterolia ja lisäävän ”hyvää” HDL-kolesterolia noin 10 %. Verenpainevaikutuksia on tutkittu myös paljon.

Tuore katsaus valkosipulin verenpainevaikutuksiin valottaa asiaa tarkemmin. Amerikkalaiset tutkijat päätyvät kirjallisuuden huolellisesti arvioituaan siihen, että säännöllinen valkosipulin käyttö laskee systolista verenpainetta, jos valkosipulin käyttäjillä on korkea yläpaine (systolinen verenpaine yli 140 mg). Tätä asiaa erikseen tutkineet tutkimukset osoittivat, että yläpaine väheni valkosipulia käyttävillä n. 16 mmHg ja diastolinen n. 9 mmHg. Muutoksia ei havaittu niillä, joilla oli normaali verenpaine.

Tämäkin meta-analyysi osoittaa, että valkosipulista saattaa olla pientä hyötyä terveydelle. Jos hajuhaitan sietää, se on myös terveyssyistä erinomainen mauste -varsinkin täydentämään muutenkin terveellistä välimeren ruokavaliota.

Reinhart KM et al.. Effects of garlic on blood pressure in patients with and without systolic hypertension: a meta-analysis. Ann Pharmacother 2008;42(12):1766-1771.