Lyhyet yöunet saattavat altistaa herkuttelulle

kirjoittanut | 9.01.2009 | Uutiset

Tutkimusasetelma

Yhdysvaltalainen tutkijaryhmä selvitti univajeen vaikutusta epäterveellisten välipalojen syömiseen ja naposteluun. Tutkimukseen osallistui 11 tutkittavaa, jotka olivat unilaboratoriossa tarkoin valvotuissa olosuhteissa. Tutkimusjakso kesti kaksi viikkoa.

Tutkimuksen aikana yöunta vähennettiin 8,5 tunnista 5,5 tuntiin. Koehenkilöt saivat syödä aamiaisen, lounaan ja päivällisen lisäksi sipsejä, jäätelöä, suklaapatukoita, virvoitusjuomia ja muita herkkuja niin paljon kuin halusivat. Tähän tutkimukseen valittiin tarkoituksella epäterveellisiä naposteluruokia. Koko tutkimuksen ajan koehenkilöiden energiankulutus pysyi samana ja kaikki ruoka-annokset punnittiin.

Tulokset

Yöunien lyhentyminen 5,5-tuntisiksi ei vaikuttanut koehenkilöiden ruokahaluun pääaterioilla. Sen sijaan se sai heidät napostelemaan enemmän. Napostelu lisääntyi etenkin iltaseitsemän jälkeen. Tämän pienen, mutta varsin tarkoin valvotun tutkimuksen mukaan illalla hereillä pysytteleminen ja/tai univaje voivat siis lisätä välipaloja ja napostelua.

Pohdinta

Saman American Journal of Clinical Nutrition -lehden toisessa artikkelissa todetaan, että TV-mainonan seuraaminen ei suoraan vaikuta energian saantia lisäävästi (mainokset eivät lisää herkuttelua!). Siten saattaisi olla pikemminkin niin, että joko pelkästään pidempään valveillaolo sinänsä tai väsymys ja siihen liittyvä alakulo saavat syömään enemmän. Itse olenkin havainnut, että jos pysyttelen valveilla puolille yötä on vaikea mennä nukkumaan ilman pientä huikopalaa vaikka aiemmin illalla olisinkin syönyt kunnollisen iltapalan.

Mielenkiintoista olisi tietää, miten terveelliset napostelut olisivat vaikuttaneet naposteluun. Olisiko myös niidenkin kulutus lisääntynyt, kun yöuni lyheni, ja jos vain niitä olisi ollut tarjolla? Kasvisten syönti välipaloina ja naposteluna on terveellistä. Jos jääkaapissa on vain terveellisiä naposteluja, ei satunnainen niiden napostelua tee ainakaan haittaa. Univajejakson aikana kannattaa olla siis tarkkana herkkujen suhteen ja varautua pitämään tarjolla terveellistä purtavaa.

Nedeltcheva et al. Sleep curtailment is accompanied by increased intake of calories from snacks. Am J Clin Nutr. 2009 ;89(1):126-133