Taas pahoja takaiskuja lisätyille vitamiineille

kirjoittanut | 15.01.2009 | Uutiset

Tausta

Joissakin väestötutkimuksissa on havaittu, että tiettyjen vitamiinien vähäinen saanti on yhteydessä lisääntyneeseen syöpä- ja sydäntautiriskiin. Väestötutkimukset eivät tunnetusti kerro syy-yhteydestä, vaan sen selvittämiseen tarvitaan kontrolloituja, satunnaistettuja ja eteenpäin suuntautuvia tutkimuksia. Monet suomalaiset syövät vitamiinilisiä varmuuden vuoksi.

E-vitamiini, seleeni ja eturauhassyöpä

Amerikkalainen lääketieteen lehti JAMA raportoi hiljattain kaksi suurta tutkimusta, joissa annettiin E-vitamiinia, C-vitamiinia tai seleeniä suurelle joukolle miehiä noin 8 vuoden ajan.

Ensimmäisessä tutkimuksessa, nimeltään SELECT, tutkittiin E-vitamiinin ja seleenin vaikutuksia eturauhassyöpään. Tutkimukseen osallistui yli 35 000 miestä, jotka satunnaistettiin neljään ryhmään 1) E-vitamiinille, 2) seleenille, 3) näiden yhdistelmälle ja 4) lumelääkkeelle. Miesten piti olla vähintään 50-vuotiaita lähtötilanteessa ja eturauhasen osalta terveitä. 5,5 vuoden seuranta-ajan jälkeen kaikissa ryhmissä oli sama eturauhassyövän esiintyvyys. E-vitamiinista, seleenistä tai näiden yhdistelmästä ei ollut mitään terveyshyötyä, sillä myös toissijaisia tapahtumia eli sydän- ja verisuonitapahtumia ja kuolemia sekä muita syöpälajeja oli kaikissa ryhmissä yhtä paljon.

E- ja C-vitamiini ja eturauhassyöpä

Toisessa tutkimuksessa tutkittiin E- ja C-vitamiinin vaikutuksia eturauhassyöpään. Tutkimukseen osallistui yli 14 000 miestä, jotka satunnaistettiin neljään ryhmään 1) E-vitamiinille, 2) C-vitamiinille, 3) näiden yhdistelmälle ja 4) lumelääkkeelle. Miesten piti olla vähintään 50-vuotiaita lähtötilanteessa ja eturauhasongelmat olivat sallittuja lähtötilanteessa. 8 vuoden seuranta-ajan jälkeen kaikissa ryhmissä oli sama eturauhassyövän esiintyvyys. E-vitamiinista, C-vitamiinista, näiden yhdistelmästä ei ollut mitään terveyshyötyä, sillä myös toissijaisia tapahtumia eli kuolemia sekä muita syöpälajeja oli kaikissa ryhmissä yhtä paljon.

E- ja C-vitamiini ja sydän- ja verisuonitaudit

Kolmannessa tutkimuksessa tutkittiin E- ja C-vitamiinin vaikutuksia sydänsairauksiin. Tutkimukseen osallistui yli 14 000 miestä, jotka satunnaistettiin kolmeen ryhmään 1) E-vitamiinille, 2) C-vitamiinille, tai 3) lumelääkkeelle. Miesten piti olla vähintään 50-vuotiaita lähtötilanteessa ja kaikilla oli sydänsairaus lähtötilanteessa. 8 vuoden seuranta-ajan jälkeen kaikissa ryhmissä oli sama sydäninfarktien, aivoinfarktien ja kuolemien esiintyvyys. E-vitamiinista tai C-vitamiinista ei ollut mitään terveyshyötyä.

Pohdinta

Voidaan sanoa, että useimmat suuret antioksidantti-vitamiinien syöpä- ja sydäntapahtumien ehkäisytutkimukset, kuten Suomessa Setti-tutkimus, ovat vetäneet vesiperän. Näidenkin tutkimuksien perusteella voidaan edelleen sanoa, että monipuolinen kasvisvoittoinen ruokavalio (välimeren dieetti) sisältää vitamiinit ja muut tärkeä ravintoaineet oikeassa muodossa ja suhteessa, ja on siten terveellisempi kuin vitamiinilisien käyttö. Erikseen on tietysti tapaukset, joissa sairauden tai ruokavalion luonteesta johtuen on välttämätöntä täydentää ruokavaliota vitamiineilla.

Gaziano et al. Vitamins E and C in the Prevention of Prostate and Total Cancer in Men: The Physicians’ Health Study II. Randomized Controlled Trial. JAMA. 2009;301(1):52-62.

Lippman et al. Effect of Selenium and Vitamin E on Risk of Prostate Cancer and Other Cancers The Selenium and Vitamin E Cancer Prevention Trial (SELECT). JAMA. 2009;301(1):39-51.

Sesso et al. Vitamins E and C in the prevention of cardiovascular disease in men: the Physicians’ Health Study II randomized controlled trial. JAMA. 2008 Nov 12;300(18):2123-2133.