HMB ja lihasmassa

kirjoittanut | 29.04.2009 | Uutiset

Tausta

HMB on  beeta-hydroksi-beeta-methyylibutyraatti. Se syntyy leusiini aminohapon ainevaihduntatuotteena elimistössä. Sitä käytetään myös lisäravinteena varsinkin voimaharjoittelijoiden piirissä palautumiseen ja lihasten kasvun nopeuttamiseen.

Tutkimusasetelma

HMB:stä on julkaistu useita ihmisellä tehtyjä lyhyehköjä kokeita. Nyt näiden tutkimusten tulokset on kasattu yhteen meta-analyysiksi. Meta-analyysi kattoi 394 koehenkilöä. Koehenkilöt olivat keskimäärin 23 vuotiaita, ja kokeiden kesto oli n. 5 viikkoa.

Tulokset

Näissä tutkimuksissa havaittiin pieni voiman kehittyminen. Yläkehon voima kehittyi 2 % kun taas alaraajojen voima kehittyi 9 % henkilöillä jotka eivät olleet aiemmin harjoitelleet. Aiemmin voimaharjoittelua harrastaneilla muutoksia ei havaittu. Lihasmassassa ei havaittu muutoksia.

Pohdinta

Yhteenvetona voidaan todeta, että jostain syystä HMB:llä saattaa olla pientä hyötyä alaraajojen voiman tuottoon, varsinkin henkilöillä, jotka eivät ole harrastaneet voimalajeja aiemmin. Miksi samanlaista vaikutusta ei havaita ylävartalossa ja voimalajeja harrastaneissa on epäselvää. Pidempiaikaisen käytön hyödyistä ja haitoista ei liene tietoa.

Rowlands DS & Thomson JS. Effects of beta-Hydroxy-beta-Methylbutyrate Supplementation During Resistance Training on Strength, Body Composition, and Muscle Damage in Trained and Untrained Young Men: A Meta-Analysis. J Strength Cond Res. 2009 Apr 20. [Epub ahead of print]