Hedelmät ja vihannekset eduksi valtimoiden toiminnalle

kirjoittanut | 11.05.2009 | Uutiset

Tausta

Väestötutkimuksissa on havaittu kasvisvoittoisen ruokavalion olevan yhteydessä hyvään sydän- ja verisuoniterveyteen. Satunnaistettuja tutkimuksia hedelmien ja vihannesten vaikutuksesta verisuonten laajentumiskykyyn on niukasti. Valtimoiden laajentumiskyky kuvastaa niiden terveyttä.

Tutkimusasetelma

Brittiläinen tutkijaryhmä selvitti lievästi kohonneesta verenpaineesta kärsivillä koehenkilöillä hedelmien ja kasvisten vaikutusta endoteelin toimintaan ja valtimoiden laajentumiskykyyn. Koehenkilöitä otettiin mukaan 117 ja heidät jaettiin kolmeen eri ryhmään joissa tavoitteena oli käyttää päivittäin 1, 3 tai 6 annosta kasviksia tai hedelmiä. Yksi annos hedelmää oli esimerkiksi yksi omenaa vastaava annos. Ruokavaliota ei muutettu muutoin.

Lähtötilanteessa tutkittavat käyttivät kasviksia/hedelmiä 2,3 annosta (184 g) päivässä. Tutkittavista useat käyttivät verenpaine- ja kolesterolilääkitystä. Tutkittavia seurattiin satunnaistamisen jälkeen 12 viikkoa.

Tulokset

Osallistujat noudattivat annettua ruokavaliota hyvin. Käsivarresta mitattu valtimon laajentuminen parani n. 6 % jokaista kasvis/hedelmäannoksen lisäämistä kohden. Eniten kasviksia ja hedelmiä käyttävien (6 annosta per päivä) valtimoiden laajentumiskyky parani n. 20 % verrattuna lähtötilanteeseen. Verenpaineessa tai kolesterolissa ei tapahtunut merkittäviä muutoksia.

Pohdinta

Tulokset ovat varsin merkittäviä. Jo pienikin vihannesten ja hedelmien syönnin lisäys päivää kohden voi kohentaa valtimoiden kuntoa. Itse asiassa tunnetuilla verenpainelääkkeillä ACE-estäjillä on saavutettu suurin piirtein saman kokoluokan tuloksia. Aiemmissa tutkimuksissa antioksidanteilla esim. C-vitamiinilla ei ole havaittu vastaavaa vaikutusta.  Suolan käytön vähentämisen tiedetään myös parantavan valtimoiden laajentumiskykyä. Tutkimustekniikka, jota tässä käytettiin on uudehko, joten sen tulkintaan saattaa liittyä vielä epätarkkuutta.

McCall DO et al. Dietary intake of fruits and vegetables improves microvascular function in hypertensive subjects in a dose-dependent manner. Circulation. 2009 Apr 28;119(16):2153-60. Epub 2009 Apr 13.