Ruoka ja laskimotukokset

kirjoittanut | 4.06.2009 | Uutiset

Ruokavalion ja laskimoverisuonitukosten (laskimotrombien) välisestä yhteydestä tiedetään vähän. Laskimotrombit vaivaavat useammin naisia ja korkeaan ikään ehtineitä sekä tupakoivia. Niiden oireena on mm. kivulias alaraajan turvotus ja ne saattavat aiheuttaa keuhkoveritulpan.

Vuonna 2007 tutkijat raportoivat suuressa amerikkalaisessa väestötutkimuksessa, että kasvisten, hedelmien ja kalan runsas käyttö oli yhteydessä pienempään laskimoverisuonitukosten vaaraan, kun taas punainen liha näytti lisäävän laskimotukosten vaaraa.

Kesäkuussa 2009 toinen amerikkalainen tutkimusryhmä julkaisi prospektiivisen väestöseurantatutkimuksen, johon osallistui yli 37 000 naista. Tutkittavia seurattiin yli 19 vuotta. Tutkijat analysoivat eri ruoka-aineiden ja juomien sekä laskimotrombien välistä yhteyttä. Tutkimuksessa ei havaittu kalan, hedelmien tai kasvisten suojaavan laskimotukokselta. Punaisella lihalla ei näyttänyt olevan laskimotukosten vaaraa lisäävää vaikutusta. Sen sijaan tutkijat havaitsivat, että säännöllinen alkoholin käyttö vähensi laskimotukosten vaaraa seuranta-aikana 26 %.

Tässä tutkimuksessa saatiin varsin erilainen tulos kuin amerikkalaisessa samantyyppisessä tutkimuksessa. Saattaa olla että ruokavalion ja laskimotrombien välinen yhteys ei ole vahva, ja se selittää tutkimusten ristiriitaiset tulokset. Väestötutkimuksiin toki liittyy aina monenlaisia virhelähteitä, joita on vaikea poistaa. Näyttäisi siltä, että välimeren ruokavalio, jossa on kohtuullisesti alkoholia, runsaasti kasviksia ja kalaa olisi ehkä hyväksi myös laskimosuonille. Valtimoillehan se on osoitettu hyväksi useaan otteeseen.

Lutsey PL et al. Diet and incident venous thromboembolism: the Iowa Women’s Health Study Am Heart J. 2009 Jun;157(6):1081-1087.