Kahvi ilman kofeiinia parasta valtimoille?

Amerikkalaiset ovat pitkään nauttineet kofeiinittomasta kahvista. Kesäkuussa 2009 Suomessa uutisoitiin, ettei lasten tulisi lainkaan nauttia kofeiinipitoisia juomia kuten kahvia, koska ne aiheuttavat herkästi unettomuutta, levottomuutta, ärtyneisyyttä ja riippuvuutta. Kreikkalaiset ovat aiemmin todenneet kofeiinipitoisen kahvin jäykistävän valtimoita (huonontavan endoteelin toimintaa).

Italialainen tutkijaryhmä selvitti kofeiinittoman kahvin vaikutuksia valtimoiden laajentumiskykyyn. Hyvä laajentumiskyky kuvaa terveitä valtimoita. Tutkimus oli pieni, vain 15 henkilöä osallistui. Tutkittavat saivat ristikkäisvertailuasetelmalla suoritetussa kokeessa joko yhden tai kaksi kuppia kofeiinitonta espressokahvia noin viikon ajan. Valtimoiden laajentumiskykyä mitattiin olkavarren valtimon verenvirtauksella. Kofeiinittoman kahvin nauttimisen jälkeen verenvirtaus laajeni 7-11 %. Kaksi kuppia laajensi verisuonta enemmän kuin yksi kuppi.

Kahvin tarina on mielenkiintoinen, saapa nähdä siirtyykö Suomikin vielä joskus kofeiinittomaan kahviin, jos kofeiinin huonot vaikutukset edelleen vahvistuvat. Lisätietoa kahvin vaikutuksista terveyteen aiemmista uutisistani.

Buscemi S et al. Dose-dependent effects of decaffeinated coffee on endothelial function in healthy subjects. Eur J Clin Nutr. 2009 Jun 24. [Epub ahead of print]