Lakritsi ja salmiakki

kirjoittanut | 24.07.2009 | Blogi

Lakritsi, salmiakki ja anis sekä jotkut terva-, hedelmä- ym. pastillit sisältävät glykyrritsiinihappoa, joka on elimistölle vierasaine. Ihminen ei tarvitse sitä. Glykyritsiinihappoa on lakritsiuutteessa, jota puolestaan käytetään makuaineena. Glykyrritsiinihappoa saadaan lakritsikasvin (Glycyrrhiza glabra) juurista.

Glykyrritsiinihappo kohottaa verenpainetta. Osa ihmisistä on varsin herkkiä sille ja verenpaine kohoaa heillä huomattavasti. Ruotsalaisessa tutkimuksessa säännöllinen 50-100 gramman annos lakritsia tai salmiakkia kohotti verenpainetta n. 3-6 /1-3 mmHg (ylä-/alapaine) useamman viikon käytön jälkeen. 200 g lakritsia per päivä kahden viikon ajan käytettynä nosti verenpainetta n. 10 /5 mmHg. Yksittäisillä koehenkilöillä vaikutus yläpaineeseen saattoi olla yli 20 mmHg.

On näyttöä siitä, että joidenkin henkilöiden kohonnut verenpaine on pelkästään lakritsiuutteen aiheuttama. Samoin on kuvattu tapauksia, joissa verenpainelääkitys on saatettu lopettaa, kun verenpaine on normalisoitunut lakritsiuutetta sisältävien makeisien ja juomien (esim. salmiakkia sisältävä vodka) viikkojen mittaisen välttämisjakson jälkeen. On myös todettu, että kohtuullisen alhainen annos lakritsia (32 g) päivässä saattaa aiheuttaa diureetti (nesteenpoisto-) lääkityille henkilöille liian alhaista veren kalium-pitoisuutta (Hukkanen et al. 2009), joka puolestaan voi altistaa esim. sydämen rytmihäiriöille. Glykyrritsiinihappo lisää myös veren natrium (suola-) pitoisuutta, vähentää kaliumpitoisuutta ja lisää turvotusta.

Verenpainepotilaiden on siis syytä välttää kokonaan seuraavia tuotteita:

  • lakritsia
  • salmiakkia
  • lakritsiuutetta sisältäviä pastilleja ja purukumeja
  • salmiakin makuisia juomia ja tupakkatuotteita (salmiakkivodka, salmiakkikola, nuuska jne.)

Positiivisena asiana on todettava, että glykyrritsiinihappo voi ehkäistä ja tappaa joiden virusten kasvua. Siksipä sitä on kokeiltukin SARSin, herpeksen jne. hoidossa. Tulokset näistä testeistä ovat kuitenkin hyvin alustavia.

Jos lakritsi ei aiheuta käyttäjälleen edellä mainittuja oireita, on se sallittu herkku. Onhan se energiasisällöltään vähäisempi kuin esim. jäätelö tai suklaa.