Laskeeko tumma suklaa sittenkään verenpainetta?

kirjoittanut | 22.07.2009 | Uutiset

Tausta

Aiemmin tälläkin palstalla on raportoitu tumman suklaan ja kaakaon verenpaine- ja endoteelivaikutuksista. Aiemmin ei ole verrattu lykopeenia, tummaa suklaata ja lumelääkettä. Lykopeeni on mm. tomaattien sisältämä aine, ja se on yhdistetty hyvään sydänterveyteen.

Tutkimusasetelma

Australialainen tutkijaryhmä selvitti, mahtaako tumma suklaa (50 g/päivä) tai lykopeenikapseli laskea verenpainetta henkilöillä, joilla on lievästi kohonnut verenpaine, mutta ei lainkaan verenpainelääkitystä. Tutkittavia oli 35, ja heidät satunnaistettiin 12 viikon jaksoksi jollekin edellä mainituista hoidoista. 3 kk kuluttua suklaan syöjät siirtyivät lykopeenikapselille ja lykopeenin käyttäjät tummalle suklaalle. Välillä oli 1 kuukauden wash out -jakso.

Tulokset

Tutkimuksen lopussa kaikkien kolme ryhmän verenpaineet olivat samat. Tumma suklaa ja lykopeeni eivät laskeneet verenpainetta verrattuna lumeeseen. Tosin sekä tumman suklaan syöjien että lykopeeniä saavien henkilöiden systolinen paine laski lähtötilanteesta n. 4-7 mmHg (ei tilastollisesti merkitsevä ero). Tutkittavien painossa tai vyötärön ympärystässä ei tapahtunut muutoksia. Suklaaryhmässä useat valittelivat, ettei suklaan syönti joka päivä tuntunut hyvältä.

Pohdinta

Tässä tutkimuksessa ei siis havaittu tumman suklaan hyödyttävän lievästi kohonneesta verenpaineesta kärsiviä. Joissakin aiemmissa tutkimuksissa on saatu selvempi tulos verenpaineen suhteen. Tutkimuksessa mukana olleet koehenkilöt noudattivat hyvin suklaan syöntiohjeistusta ja silti paino ei noussut. Tulos on merkille pantavaa, sillä jokapäiväinen 50 grammaa tummaa suklaata tuo mukanaan n. 250 kcal eli 12 viikossa yhteensä 21 000 kcal. Tämän energiamäärän pitäisi vastata jo melkein kolmea kiloa painoa.

Ried K et al. Dark chocolate or tomato extract for prehypertension: a randomised controlled trial. BMC Complement Altern Med. 2009 Jul 8;9:22.