Lasten murojen syönti ei liene haitaksi

kirjoittanut | 26.08.2009 | Uutiset

Tausta

Murot ja myslit kuuluvat monessa perheessä aamiaispöytään. Kauppojen murovalikoima on suuri ja mainonta voimakasta. Ovatko murot terveellisiä, niistähän saadaan runsaasti hiilihydraatteja ja jonkin verran kuitua, mutta myös rasvaa, suolaa ja sokeria?

Tutkimusasetelma

Kouluikäisten lasten murojen ja myslien syöntiä seurattiin amerikkalaisessa tutkimuksessa 7,8 vuotta. Tutkittavat lapset olivat lähtötilanteessa iältään 8-10 vuotta. Tutkittavien määrä oli 660 lasta.

Tulokset

Tutkimuksen päätyttyä ne lapset, jotka söivät säännöllisesti aamiaismuroja tai –myslejä säilyivät hoikempina ja heillä oli alhaisempi veren LDL-kolesteroli kuin harvoin muroja syövillä.

Pohdinta

Tämän varsin yksinkertaisen tutkimuksen anti lienee se, että ainakaan tämän tutkimuksen perusteella ei aamiaismuroja voi väittää lapsille huonosti soveltuviksi. Toisaalta, ei tämä tutkimus osoita niiden olevan varsinaista terveysruokaakaan. Muroja syövien lasten perheiden ruokavalioon saattoi liittyä muita myönteisiä ruokailutottumuksia, jotka selittävät osan myönteisestä vaikutuksesta.

Tutkimus ei erottele tarkemmin aamiaismurojen laatuja, jolla lienee käytännössä iso merkitys. Aamiaismuroja valittaessa kannattaa olla tarkkana rasvan, kuidun ja suolan suhteen. Muromyslit ovat varsinaisia rasva- ja sokeripommeja. Muroissa voi puolestaan olla runsaasti suolaa ja minimaalisesti kuitua. Muroja parempana voitaneen kuitenkin edelleen pitää kotimaista puuroperinnettä aamuisin.

Albertson AM et al. The relationship of ready-to-eat cereal consumption to nutrient intake, blood lipids, and body mass index of children as they age through adolescence. . J Am Diet Assoc. 2009 Sep;109(9):1557-1565.