Muistitko Välimeren ruokavalion, osa II

kirjoittanut | 17.08.2009 | Uutiset

Tausta

Välimeren ruokavalioon katsotaan kuuluvaksi runsaasti kalaa, kasviksia, palkokasveja, viljatuotteita (riisiä, pastaa ja leipää), oliiviöljyn –tyyppisiä rasvoja, kohtuullisesti alkoholia, ja vähäisesti rasvaisia maitotaloustuotteita ja lihaa. Amerikkalainen tutkijaryhmä julkaisi aiemmin vuonna 2009 tutkimuksen jossa havaittiin, että New Yorkissa asuvilla välimeren ruokavaliota noudattavilla on 48 % pienempi riski saada dementia ja 28 % pienempi riski saada lievempi muistihäiriö kuin heillä, jotka käyttävät vähän kasviksia, runsaasti lihaa ja tyydyttynyttä rasvaa sisältää ruokavaliota (kts. Muistitko Välimeren ruokavalion).

Tutkimusasetelma

JAMA-tiedelehti julkaisi elokuun puolivälissä tutkimuksen, jossa vastaavanlainen koeasetelma toteutettiin Bordeauxissa Ranskassa. Yli 65-vuotiaita älyllisiltä toiminnoiltaan normaaleja henkilöitä seurattiin 5 vuotta. Heidän ruokavalion samankaltaisuus Välimeren ruokavalion kanssa selvitettiin kyselyllä ja ruokapäiväkirjalla. Älyllisten toimintojen muutosta seurattiin neljällä ei tunnetulla mittarilla.

Tulokset

Seuranta-ajan lopussa havaittiin, että he jotka noudattivat Välimeren ruokavaliota säilyttivät paremmin älylliset toimintonsa MMSE-tutkimuksella mitattuna, joskaan ero ei ollut yhtä selvä muilla muistimittareilla mitattuna. Varsinainen vakava älyllinen vaje eli dementia kehittyi molemmissa ryhmissä samaa vauhtia.

Pohdinta

Samassa lehdessä julkaistiin myös toinen samansuuntainen tutkimus. Välimeren ruokavalion terveelliset vaikutukset saattaisivat olla vieläkin selkeämmät, jos sitä noudatettaisiin keski-iästä, tai jopa lapsuudesta lähtien. Tutkimuksen yhteydessä ollut pääkirjoitus painottaakin, että vaikka näiden tutkimusten perusteella ei voida lopullisesti väittää välimeren ruokavalion suojaavan dementialta, jo nykyinen näyttö sopii hyvin yhteen teorian kanssa ja on yhden suuntainen Välimeren ruokavalion sydänvaikutusten kanssa. Osana kokonaisvaltaista terveyden edistämistä Välimeren dieetti näyttää suojaavan sekä aivoja että sydäntä.

Feart C et al. Adherence to a Mediterranean Diet, Cognitive Decline, and Risk of Dementia. JAMA. 2009;302(6):638-648