”Happamoittavat” ruuat eivät aiheuta osteoporoosia?

kirjoittanut | 30.09.2009 | Uutiset

Tausta

Happo-emäs tasapaino on yksi keskeinen elimistön säätelyjärjestelmä, ja optimaalinen happamuus (pH) onkin n. 7,4. On arveltu, että elimistöä happamoittavat ruuat kuten liha, maitotaloustuotteet ja viljat saattaisivat lisätä osteoporoosin (luiden haurastumisen) vaaraa. Ajatus elimistöä happamoittavien ruokien vaikutuksesta osteoporoosiin perustuu siihen, että elimistö happamoituessaan erittää kalsiumia pois kehosta enenevässä määrin (Fenton et al 2008).

Tutkimusasetelma

Syyskuussa 2009 aiheesta julkaistiin meta-analyysi. Meta-analyysiin otettiin yhteensä 19 kpl tutkimuksia, joihin osallistui 269 henkilöä. Tutkimuksissa oli potilaille annettu fosfaattia eri muodoissa happamuuden lisäämiseksi. Fosfaatilla voidaan happamoittaa elimistöä.

Tulokset

Yhdessäkään analysoidussa tutkimuksessa kalsiumtasapaino ei muuttunut fosfaatin vaikutuksesta. Kalsiumin eritys virtsaan jopa vähentyi, joten keho kykeni säilyttämään kalsiumia jopa paremmin.

Pohdinta

Tässä meta-analyysissä arvioitiin kalsiumin eritystä silloin, kun fosfaattilisällä happamoitettiin elimistöä. Kalsiumin eritys virtsaan ei lisääntynyt elimistön happamoituessa, joten osteoporoosin vaara ei lisääntynyt. Aiemmissa väestötutkimuksissa on saatu ristiriitaisia viitteitä happo-emäs tasapainon vaikutuksesta luun lujuuteen. Luuntiheys on joissakin tutkimuksissa ollut huonompi happamoittavalla ruokavaliolla, toisissa taas happamoittavat ruuat ovat parantaneet luuntiheyttä. Luun murtumien osalta tulokset ovat väestötutkimuksista myös ristiriitaisia.

Siksi voidaan todeta, että happoa tuottavien ruokien ei ole voitu osoittaa aiheuttavan osteoporoosia. Huomioitavaa on, että ”happamoittavat” ruuat eivät tavallisesti lisää veren happamuutta normaalin vaihteluvälin alle, vaan lääketieteellisesti edelleen on kyse normaalista happo-emäs tasapainosta. Emäksisyyttä aiheuttavia ruokia ovat puolestaan kasvikunnan tuotteet. Satunnaistettuja eteenpäin suuntautuvia tutkimuksia kaivataan tästäkin aiheesta.

Fenton TR et al. Phosphate decreases urine calcium and increases calcium balance: A meta-analysis of the osteoporosis acid-ash diet hypothesis. Nutr J. 2009 Sep 15;8(1):41.