Maitotaloustuotteistako apua vatsakkaille?

kirjoittanut | 2.09.2009 | Uutiset

Tausta

Maitotaloustuotteiden käytön ja vatsakkuuden, tarkemmin sanottuna metabolisen oireyhtymän välillä, on havaittu väestötutkimuksissa yhteys (Vergnaud et al 2008). Maidon rasvassa tavattavaa CLA-rasvahappoa on tarjottu yhdeksi ehdokkaaksi maidon mahdolliselle painonhallintaa tukevalle vaikutukselle. Vähän maitotaloustuotteita käyttävillä on havaittu enemmän metabolista oireyhtymää. Metabolinen oireyhtymä kuvaa tilannetta, jossa vatsan seudulle on kertynyt runsaasti rasvaa, verenpaine ja LDL-kolesteroli on koholla ja sokeriaineenvaihdunta on häiriintynyt.

Tutkimusasetelma

Suomalais-norjalais-ruotsalainen tutkimus selvitti maitotaloustuotteiden osuutta metabolisen oireyhtymän hoidossa tarkemmin. Tutkimuksessa annettiin 57 entuudestaan vähän maitotaloustuotteita käyttäneille henkilöille kuukauden ajan selvästi enemmän maitotaloustuotteita (3-5 annosta lisää per päivä). Toinen puoli (56 henkilöä) jatkoi vähäistä maidon kulutusta. Tutkittavien määrä oli yhteensä 150 henkilöä ja tutkimusta jatkettiin puoli vuotta.

Tulokset

Tutkimuksen lopussa ryhmien välillä ei ollut eroa kehon painossa, verenpaineessa tai endoteelin toiminnassa. LDL-kolesteroli kohosi maitotaloustuotteita käyttäneessä ryhmässä, erityisesti lisääntyneen tyydyttyneen rasvan saannin vuoksi. Vyötärön ympärys kaventui noin 3 senttiä lisätyn maidon ryhmässä niillä, joilla kalsiumin saanti lähtötilanteessa oli alle 700 mg/päivä. Tämä tulos saatiin jälkikäteen päätetyssä analyysissä (post hoc -analyysi). Kokonaisenergian saanti ei muuttunut merkittävästi lähtötilanteeseen verrattuna, eikä ollut erilainen ryhmien välillä.

Pohdinta

Tutkimuksen tulokset osoittavat, että maitotaloustuotteilla ei näytä olevan yksiselitteistä positiivista vaikutusta metabolisen oireyhtymän taudinkuvaan. Mielenkiintoista kylläkin oli, että vyötäröstä saattoi lähteä muutama sentti, jos tavanomainen maitotaloustuotteiden käyttö oli ollut vähäistä ennen tutkimusta vähäistä. Tutkimuksen sokkouttamaton luonne heikentää tulosten arvoa.

Wennersberg MH et al. Dairy products and metabolic effects in overweight men and women: results from a 6-mo intervention study. Am J Clin Nutr. 2009 Aug 26. [Epub ahead of print]