Oppitunti sydänlääkäreille ruokavaliosta ja elämäntavoista

kirjoittanut | 1.09.2009 | Uutiset

Barcelonassa meneillään oleva kardiologien Euroopan kokous (ESC) kokosi jälleen yhteen yli 20 000 kardiologia tai kardiologiasta kiinnostunutta lääkäriä ja hoitajaa.

Yksi luentosessio pyrki tiivistämään viimeisen tiedon ruokavaliosta, terveellisistä elämäntavoista ja sydänterveydestä. Session johtajana toimi Jukka T Salonen Kuopion Yliopistosta. Sessio ylistää Välimeren ruokavaliota, oliiviöljyä, kaakaopapua (tummaa suklaata varauksin), kotimaisia marjoja ja resveratrolia (punaviinin ”vaikuttaja-aine”).

Alkoholin kanssa pitäisi kuulemma pysytellä kohtuudessa, sillä vakuuttava näyttö Suomesta ja Venäjältä puhuu sen puolesta, että ryyppääminen tai suurkulutus tekee hallaa sydämelle. Suolan kanssa on oltava varovainen, varsinkin jos on geenien vuoksi sattunut syntymään suolaherkäksi. Suola nostaa suolaherkkien henkilöiden verenpainetta reilusti.

Session lopuksi kehutaan myös säännöllisen liikunnan tärkeyttä sydämelle. Seksin todetaan olevan myös eduksi sydämelle, vaikkei siinä kaloreita kulukaan paljoa, sillä keskimääräinen yhdyntä kestää esitetyn tiedon mukaan 5-6 minuuttia.

Näin uutisoi sydänlääkärien Euroopan kongressi terveellisistä elämäntavoista.

Lähde: ESC Congress reports