D-vitamiini ja rintasyöpä

kirjoittanut | 28.10.2009 | Uutiset

Tausta

D-vitamiinilla on useita hyödyllisiä terveysvaikutuksia. Suomalaiset saavat sitä keskimäärin liian vähän ravinnostaan. Rintasyöpä on naisten yleisin syöpälaji.

D-vitamiinin ja rintasyövän välistä yhteyttä selvitti kiinalainen meta-analyysi. Meta-analyysiin kelpuutettiin 7 kappaletta rintasyövän ja D-vitamiinin välistä yhteyttä selvittänyttä tutkimusta. Samalla analysoitiin myös kalsiumin saannin ja rintasyövän välistä yhteyttä. Kalsiumtutkimuksia otettiin mukaan 15 kpl.

Tulokset

Niillä naisilla joiden veren D-vitamiinipitoisuus (25-OH-D-vitamiiniksi) oli suuri (ylin kvintiili), oli 45 % pienempi riski sairastua rintasyöpään kuin niillä, jotka kuuluivat vähiten D-vitamiinia saaneiden ryhmään (alin kvintiili veren 25(OH)D:ssä). Veren 1,25-(OH)2-D-vitamiinipitoisuuksilla ei näyttänyt olevan yhteyttä rintasyöpään. Myös runsas kalsiumin saanti näytti vähentävän rintasyövän riskiä, mutta vähemmässä määrin n. 19 % (alin vs ylin kvintiili).

Pohdinta

D-vitamiini ei ehkä ole mikään syöpälääke, mutta tämänkin tutkimuksen tieto vahvistaa D-vitamiinin lukuisia myönteisiä vaikutuksia eri puolille elimistöä. Aiemmin on saatu myös viitteitä paksusuolen syövän esiintyvyyden vähentymisestä runsaasti D-vitamiinia saavilla.

Chen P et al. Meta-analysis of vitamin D, calcium and the prevention of breast cancer. Breast Cancer Res Treat. 2009 Oct 23. [Epub ahead of print]