Lakritsi ja salmiakki eivät ole hyvästä odotusaikana

Tausta

Lakritsi ja salmiakki sisältävät glykyrritsiinihappoa (glykyrritsiini), jonka tiedetään estävän kortisolin hajoamista. Lakritsi voi siten aiheuttaa turvotusta, nostaa verenpainetta ja aiheuttaa liian alhaista veren kaliumpitoisuutta. Aiemmin suomalaistutkijat ovat havainneet, että runsas lakritsin nauttiminen saattaa suurentaa vähäisesti ennenaikaisen synnytyksen riskiä (Strandberg et al 2002).

Tutkimusasetelma

Katri Räikkösen tutkimusryhmä on julkaissut tutkimustulokset odotusaikaisen lakritsin käytön vaikutuksista lasten muistitoimintoihin ja käyttäytymistekijöihin varhaisessa lapsuudessa. Tutkimukseen osallistui 1049 äitiä ja heidän lapsiaan seurattiin yli 8 vuotta.

Tulokset

Kahdeksan vuoden ikäisenä lapset, joiden äidit olivat raskauden aikana saaneet glykyrritsiiniä alle 250 mg viikossa pärjäsivät paremmin sanallisissa- ja muistitehtävissä kuin ne lapset joiden äidit olivat saaneet glykyrritsiiniä yli 500 mg viikossa odotusaikana. Lisäksi ADHD-tyyppiset keskittymättömyys- ja aggressiivisuuskäyttäytymismallit olivat selvästi yleisempiä lapsille, joiden äidit olivat odotusaikana saaneet paljon glykyrritsiinihappoa. 500 mg glykyrritsiiniä viikossa vastannee vain noin 250 grammaa lakritsia per viikko eli alle n. 35 grammaa päivässä (Stormer et al 1994). Tosin lakritsi- ja salmiakkivalmisteiden glykyrritsiinipitoisuudet vaihtelevat tuotemerkeittäin.

Tutkijoiden mukaan tulos tukee käsitystä että sikiöaikainen glykyrritsiinille altistuminen (äidin runsas salmiakin tai lakritsin käyttö) aiheuttaa glukokortikoidivälitteisesti haittaa syntyvän lapsen aivotoiminnalle. Tutkijoiden mukaan odottavien äitien pitäisi rajoittaa lakritsin käyttöään.

Pohdinta

Aiemmin on havaittu, että lakritsi ja salmiakki aiheuttaa myös kohonnutta verenpainetta. Lisäksi yhdistettynä varsin tavalliseen verenpainelääkkeeseen diureettiin, ne saattavat aiheuttaa hypokalemiaa (liian alhaista veren kaliumpitoisuutta), joka puolestaan altistaa mm. vakaville sydämen rytmihäiriöille (Hukkanen et al 2009). Glykyrritsiinihappoa on salmiakin ja lakritsin lisäksi useissa pastilleissa lakritsiuutteena ja myös lakritsin maulla maustetuissa tupakka- ja teevalmisteissa sekä purukumeissa.

Lisätietoa lakritsin ja salmiakin vaikutuksista terveyteen blogikirjoituksestani.

Räikkönen K et al. Maternal Licorice Consumption and Detrimental Cognitive and Psychiatric Outcomes in Children. American Journal of Epidemiology. October 4, 2009; (2009) kwp272v1