Välimeren ruokavalio ja masennus

kirjoittanut | 19.10.2009 | Uutiset

Tausta

Välimeren ruokavalio vaikuttaa ilmeisen suotuisasti sydän- ja verisuonitautiriskiin. Uusimmat tutkimukset ovat tuoneet myös viitteitä siitä, että Välimeren ruokavalio voi suojata muistitoimintoja. Uusin havainto on Välimeren ruokavalion vaikutus masennuksen ehkäisyyn.

Tutkimusasetelma

Espanjalainen tutkijaryhmä selvitti Välimeren ruokavalion ja masennuksen välistä yhteyttä 10 094 potilaan aineistossa. Tutkimus oli eteenpäin suuntautuva kohorttitutkimus ja sen kesto oli n. 4,4 vuotta. Tutkijat jakoivat koehenkilöt eri ryhmiin sen mukaan miten nämä noudattivat Välimeren ruokavaliota.

Tulokset

Tutkimuksen päättyessä uusia masennustapauksia ilmaantui harvemmin niillä jotka noudattivat Välimeren ruokavaliota. Vaikutuksella näytti olevan annos-vaste yhteys, eli mitä tarkemmin noudatti Välimeren ruokavaliota sen suuremman hyödyn sai masennuksen estossa. Parhaiten Välimeren ruokavalioon sitoutuneilla masennuksen ilmaantumisriski oli 42 % pienempi kuin niillä, jotka noudattivat Välimeren ruokavaliota vähiten. Eniten masennukselta näyttivät suojaavan pähkinät, palkokasvit, edullinen kertatyydyttymättömien ja tyydyttyneiden rasvahappojen suhde ja hedelmien kulutus.

Pohdinta

Selittäväksi tekijöiksi tutkijat ehdottavat oliiviöljyä, flavonoideja ja vitamiineja. Aiemmin kreikkalaisessa vanhusväestössä oliiviöljyn käyttö oli yhteydessä pienempään masennuksen riskiin.

Sánchez-Villegas A et al. Association of the Mediterranean dietary pattern with the incidence of depression: the Seguimiento Universidad de Navarra/University of Navarra follow-up (SUN) cohort. Arch Gen Psychiatry. 2009;66(10):1090-1098.