Mielelle hiilihydraatteja, mutta miten paljon?

kirjoittanut | 17.11.2009 | Uutiset

Tausta

Vähähiilihydraattisessa ruokavaliossa vältetään tai ainakin vähennetään sokeristuvaa ravintoa kuten tärkkelystä ja sokeria. Pasta, peruna, leipä, riisi ja muut viljatuotteet karsitaan ruokavaliosta. Vähähiilihydraattinen ruokavalio on osoittautunut vähintään yhtä tehokkaaksi laihdutusruokavalioksi kuin vähärasvainen. Ruokavalioiden vaikutuksesta mielialaan ja älyllisiin toimintoihin on ollut toistaiseksi niukasti tietoa.

Tutkimusasetelma

Australialainen tutkimusryhmä on julkaissut vuoden kestäneen tutkimuksen tulokset, jossa vertailtiin vähän rasvaa sisältävän ruokavalion (VR) mieliala- ja kognitiovaikutuksia vähän hiilihydraatteja (VHH) sisältävään. Tutkimukseen osallistui yhteensä 106 henkilöä ja heidät satunnaistettiin joko VHH tai VR dieeteille. VHH-dieetin oli määrä sisältää hiilihydraatteja alle 40 g/pv, ja rasvaa erittäin runsaasti (yli 60 E %). VR-dieetin oli tarkoitus sisältää rasvaa alle 30 E% ja hiilihydraatteja n. 46 E %. Molemmat dieetit sisälsivät saman verran energiaa n. 1500 kcal/pv.

Koehenkilöiden ikä oli keskimäärin 50 vuotta ja heidän painoindeksinsä oli n. 34. Mielialaa seurattiin vakioiduilla kyselymenetelmillä (Profile of Mood States, Beck Depression Inventory, and Spielberger State Anxiety Inventory score). Älyllisten toimintojen osalta oltiin kiinnostuneita työmuistista ja muistinopeudesta.

Tulokset

Tutkimuksen päättyessä vuoden kuluttua lähtötilanteesta molemmat ryhmät olivat laihtuneet yhtä paljon (13,7 kg). Ensimmäisen kahden kuukauden aikana molempien tutkimusdieettien vaikutus mielialaan ja kognitioihin näytti olevan melko samanlainen, mieliala koheni molemmissa ryhmissä. Vuoden lopussa mieliala oli kuitenkin tilastollisesti merkitsevästi parempi vähärasvaisella dieetillä. Trendi oli nähtävissä lähes kaikilla käytetyillä mielialamittareilla. Älyllisissä toiminnoissa ei ollut eroa ryhmien välillä missään vaiheessa.

Pohdinta

Mieliala näytti siis olevan parempi enemmän hiilihydraatteja sisältäneellä ruokavaliolla. Tutkijoiden mukaan tarkkaa selitystä tähän ei tiedetä. Heidän mukaan osaselitys voi olla se, että hiilihydraattirajoitus oli niin kireä, että se saattoi rajoittaa koehenkilöiden sosiaalista elämää. Muiden ihmisten kanssa ruokailu saattoi olla hankalaa, koska tavanomainen ruokavalio sisältää paljon hiilihydraatteja myös Australiassa.

Tutkimuksessa hiilihydraattivyö oli kireällä. Olisi mielenkiintoista tietää, mitkä olisivat tulokset olleet, jos hiilihydraatteja olisi saanut syödä päivää kohden vaikka lähemmäs sataa grammaa. Tällöin ruokavalio ei olisi ollut sosiaalisesti niin rajoittava. Monet VHH-ruokavaliota pysyvästi noudattavat ovat juuri olleet tyytyväisiä siihen millaisen mielialan he ovat ruokavaliosta painonpudotuksen ohella saaneet.

Brinkworth GD. Long-term Effects of a Very Low-Carbohydrate Diet and a Low-Fat Diet on Mood and Cognitive Function Arch Intern Med. 2009;169(20):1873-1880.