Mikä on lihavuuden mitta?

kirjoittanut | 11.01.2010 | Uutiset

Tausta

BMI (body mass index) kertoo painon ja pituuden suhteesta, mutta ei aina siitä miten rasva jakautuu kehossa. BMI lasketaan jakamalla kehon paino pituuden neliöllä (metreinä). BMI on jalkautunut voimakkaasti terveydenhuoltoon ja sitä käytetään pääasiallisena lihavuuden mittarina.

Tutkimusasetelma

Englantilaiset tutkijat ovat julkaisseet tutkimuksen, jonka mukaan englantilaisista 18-64 -vuotiaista miehistä n. 35 % ja naisista 14 % on sellaisia, joilla BMI on normaali (<25), mutta vyötärön ja pituuden välinen suhde (vyötärö:pituus -suhde sentteinä ilman neliöön korottamista) osoittaa keskivartalolihavuutta.Tällaisella henkilöllä lihasmassa raajoissa saattaa olla vähäinen ja painokeskittymä löytyy vyötärön seudulta.

Pohdinta

Tutkijat suosittelevat BMI:n vaihtoehdoksi oman  vyötärön ja pituuden välistä suhdetta (vyötärö:pituus -suhde). Heidän mukaansa vyötärön ympärys saisi olla korkeintaan 50 % pituudesta. Pituuden ja vyötärön välinen suhdemitta kertoo tutkimuksen mukaan tarkemmin sydän- ja verisuonitautiriskistä kuin BMI. Niinpä helppo painonhallintaneuvo olisi:  pidä vyötärön ympärys puolessa siitä mikä on pituutesi.

Ashwell M & Gibson S. Waist to Height Ratio Is a Simple and Effective Obesity Screening Tool for Cardiovascular Risk Factors: Analysis of Data from the British National Diet and Nutrition Survey of Adults Aged 19-64 Years. Obes Facts. 2009;2(2):97-103. Epub 2009 Mar 31.