Foolihappolisä ei estä paksusuolen syöpää

kirjoittanut | 12.02.2010 | Uutiset

Tausta

Foolihappo eli folaatti on B-ryhmään kuuluva vitamiini. Sen saanti Suomessa on osalla väestöä niukkaa. Erityisesti raskaana olevien naisten pitää huolehtia riittävästä foolihapon saannista.

Foolihapon riittämätön saanti on yhdistetty poikkileikkaustutkimuksissa lisääntyneeseen sydän- ja verisuonitautisairastavuuteen sekä syöpien ilmaantumiseen. Aiemmissa suurissa eteenpäin suuntautuneissa, satunnaistetuissa tutkimuksissa foolihapon käyttämisellä ei ole pystytty vähentämään sydän- ja verisuonisairastavuutta.

Tutkimustuloksia

Englantilainen tutkijaryhmä on julkaissut meta-analyysin jonka mukaan foolihapon käyttäminen (lisävitamiinina) ei vähennä myöskään paksusuolen syövän ilmaantumista. Se ei myöskään estänyt jo syöpään sairastuneiden uusia paksusuolen syöpätapauksia. Itse asiassa foolihappoa käyttävillä näytti olevan jopa hieman suurempi riski saada paksusuolen syöpä kuin niillä jotka eivät käyttäneet.

Tämäkin meta-analyysi (ja sen alkuperäistutkimukset) osoittaa jälleen kerran, että teorian, koeputken, koe-eläimen ja väestötutkimusten tasolta on pitkä matka siihen, että teoreettinen hyöty vitamiinilisän käytöstä kääntyy todelliseksi kliiniseksi hyödyksi. Aiempia samankaltaisia esimerkkejä ovat esim. beeta-karoteeni, C- ja E-vitamiini. Ranskalainen SU.VI. MAX, tutkimus oli poikkeus: siinä monivitamiinivalmiste  esti miesten sydänsairastavuutta ja kuolemia, mutta ei vaikuttanut lainkaan naisiin.

Samaisten vitamiinien runsas saanti elintarvikkeista sen sijaan näyttää olevan eduksi. Esimerkiksi tanskalainen kohorttitutkimus osoitti, että ruuasta saatu foolihappo suojaa paksusuolen syövältä, mutta vitamiinilisä ei (Roswall et al. 2010).

Lisätietoa foolihaposta aiemmista uutisista.

Carroll C et al. Meta-analysis: folic acid in the prevention of colorectal adenomas and the chemoprevention of colorectal cancer. Aliment Pharmacol Ther. 2010 Jan 18. [Epub ahead of print]