Ruokavaliovinkit vatsavaivoista kärsiville

kirjoittanut | 2.02.2010 | Uutiset

Toiminnalliset vatsavaivat ovat vatsavaivoja, joiden syylle ei ole selvää patologista selitystä. Tällaisia vaivoja ovat ärtyvän suolen oireyhtymä, toiminnallinen ripuli, toiminnallinen ummetus ja toiminnallinen dyspepsia.

Ärtyvän suolen oireyhtymään kuuluu kolme pääoiretta: 1) vatsakipu, 2) turvotus ja 3) ummetus tai ripuli. Siten puhutaankin joko ummetus- tai ripulipainotteisesta ärtyvän suolen oireyhtymästä. Oireyhtymän tarkat määritelmät (eli diagnostiset kriteerit) ovat ns. Rooman kriteerit. Suomessa ärtyvän suolen oireyhtymää sairastaa n. 200 000 henkilöä.

Toiminallinen dyspepsia on puolestaan samalla tavoin ilman selvää patologista syytä esiintyvä ylävatsan toimintahäiriö, jonka tavallisimpia oireita ovat närästys, pahoinvointi ruuan nauttimisen jälkeen, turvotus ylävatsassa ja röyhtäilyt. Toiminallinen dyspepsia on ilmeisesti yleisin ylävatsavaivojen takia lääkärin vastaanotolle hakeutumisen syy (Therapica Fennica). Toiminalliset vatsavaivat ovat nykykäsityksen mukaan hyvälaatuisia eli niistä kärsivien ei ole todettu sairastuvan useammin esim. vatsaalueen syöpään, mutta toiminnalliset vatasavaivat aiheuttavat kylläkin selvää elämän laadun heikentymistä. Diagnoosivaiheessa on kiinnitettävä huomiota kuitenkin ns. hälytysoireisiin.

Ravitsemusterapeutti Kaija Paasikivi on kirjoittanut katsauksen toiminnallisista vatsavaivoista kärsivien potilaiden ruokavalio-ohjeista. Todettakoon, että yksi toiminnallisten vatsavaivojen pääpiirteistä on, että eri ihmisillä eri ruoka-aineet aiheuttavat erilaisia ongelmia, ja että ruokavaliolla harvoin onnistutaan poistamaan oireita täysin.

Katsausartikkelin mukaan seuraavia ruokavaliomuutoksia kannattaa kokeilla:

1) Kokeile probioottivalmisteen säännöllistä käyttöä ainakin 4 viikkoa

2) Vältä sokerialkoholeja (sorbitoli, ksylitoli, mannitoli, fruktoosi). Näitä on runsaasti tuore- ym. mehuissa, sokerissa (fruktoosina), sokerittomissa makeisissa, purukumeissa

3) Kokeile liukenevan psyllium-kuidun lisäystä (varovasti). Vältä kuitenkin liukenematonta kuitua (leseitä, kokojyvävalmisteita) alussa

4) Vähennä kahvin, hiilihappopitoisten juomien sekä alkoholin kulutusta oleellisesti

5) Vältä  hyvin kofeiinipitoisia juomia (kahvi, kola, energiajuomat)

6) Vältä elintarvikkeita joihin on lisätty kuidun kaltaisia aineita (imeytymättömiä hiilihydraatteja eli prebiootteja)

7) Kokeile  mahdollisesti seuraavien ruoka-aineiden välttämistä: pulla, ruisleipä, paprika, lanttu, kaalit, sipuli, omena, sienet, (kaikki) makeutusaineet , voimakkaat mausteet, runsas rasvan käyttö

Listassa ei ole maitoa, mutta juotavan maidon välttäminen saattaa auttaa osaa potilaista.  Oireista kärsivien kannattanee hankkia kirjoitus käsiinsä, ja tutustua siihen huolella. Lailistetut ravitsemusterapeutit voivat suunnitella ruokavalion ravitsemuksellisesti riittäväksi ja monipuoliseksi, mikäli useita ravitsemuksellisesti ruoka-aineita joudutaan välttämään samanaikaisesti ja pitkään.

Lisätietoa ärtyvän suolen oireyhtymän ruokavaliosta julkaisemastani kirjoitussarjasta tästä. (mm. FODMAP -ruokavaliolla on saatu lupaavia tuloksia)

Paasikivi Kaija: Toiminnallisten vatsavaivojen ruokavaliohoito. Suomen lääkärilehti. 4/2010. s.283-285.