Sokerijuomat lisäävät diabeteksen vaaraa

kirjoittanut | 3.03.2010 | Uutiset

Tausta

Sokeripitoisten juomien kuten mehujen ja limonadien säännöllinen juominen lisää lihavuuden vaaraa. Siten ei liene yllätys, että niiden on havaittu lisäävän myös aikuistyypin diabeteksen vaaraa.  Nyt tämä havainto saa vahvistusta Singaporessa tehdystä suuresta prospektiivisestä väestötutkimuksesta.

Tutkimusasetelma

Tutkimukseen osallistui yli 40 000 kiinalaista, joiden (tuore)mehujen ja limonadien käyttöä tutkittiin suhteessa lihavuuden ja aikuistyypin diabeteksen ilmaantumiseen.

Tulokset

Viiden vuoden prospektiivisessa seurannassa diabeteksen ilmaantumisen riski oli 42 % suurempi niillä, jotka käyttivät sokeripitoisia limonadeja vähintään kaksi kertaa viikossa (vs. henkilöt, jotka käyttivät niitä erittäin harvoin).  Samankaltainen yhteys havaittiin myös sokeripitoisten mehujen ja diabeteksen vaaran suhteen (29 % suurempi riski). Vähintään kolmen kilon painon nousun riski seurannan aikana oli 70 % suurempi niillä, jotka joivat vähintään kaksi sokeripitoista limonadiannosta per viikkoa.

Pohdinta

Aiemmin samankaltaisen havainnon asiasta ovat tehneet esim. Schultze et al. 2004 amerikkalaisessa sairaanhoitajatutkimuksessa. Suomalaisessa aineistossa on todettu, että eniten sokeria käyttävän väestön neljänneksen vaara sairastua aikuistyypin diabetekseen on 87 % korkeampi kuin vähiten sokeria käyttävien (Montonen et al. 2007)

Odegaard AO et al. Soft Drink and Juice Consumption and Risk of Physician-diagnosed Incident Type 2 Diabetes: The Singapore Chinese Health Study. Am J Epidemiol. 2010 Feb 16. [Epub ahead of print]