Endometrioosi ja rasvan laatu

Tausta

Endometrioosi on yleinen kuukautis-, ulostus-, mielialahäiriöitä ja kipua aiheuttava sairaus. Endometrioosissa kohdun sisäpinnan limakalvon, endometriumin kasvu häiriintyy ja se leviää kohdun ulkopuolelle, kuten munasarjojen ympärille ja vatsaonteloon. Endometriumin leviäminen kohdusta ympäristöön aiheuttaa kohteena olevissa elimissä kipua ja tulehdusta sekä muita edellä mainittuja oireita.  Endometrioosi voi arpeuttaa kudoksia ja aiheuttaa lapsettomuutta. Sitä sairastaa n. 10 % hedelmällisyysiässä olevista naisista, Suomessa arviolta n. 80 000 naista. Ruokavalion ja endometrioosin yhteyksiä tunnetaan vielä huonosti.

Tutkimusasetelma

Amerikkalainen tutkijaryhmä on julkaissut tutkimuksen ruokavalion rasvan laadun ja endometrioosin välisistä yhteyksistä. Analyysi tehtiin prospektiivisesta sairaanhoitajatutkimuksen aineistosta, jonka seuranta-aika oli 12 vuotta. Tutkimukseen osallistui yli 30 000 naista, joiden rasvan saantia ja laatua arvioitiin ruuankäyttötutkimuksella.

Tulokset

Seurannan aikana havaittiin 1199 endometrioosi -tapausta. Rasvan määrä ei ollut yhteydessä endometrioosiin, sen sijaan eniten omega-3 rasvahappoja saaneilla oli 22 % pienempi endometrioosin riski kuin vähiten omega-3 rasvahappoja saaneilla (ylin viidennes vs alin viidennes). Eniten trans-rasvaa  saaneilla oli 48 % suurempi riski saada endometrioosi kuin niillä, jotka saivat sitä vähiten (ylin neljännes vs alin neljännes). Muita yhteyksiä rasvan laadulla ja endometrioosilla ei havaittu.

Pohdintaa

Aiemmin on saatu viitteitä siitä, että omega-3 rasvahapoilla (kalaöljyllä) on mahdollisesti endometrioosin oireita lievittävä vaikutus. Nyt julkaistu tutkimus vahvistaa edelleen kalan rasvan kokonaisvaltaisia myönteisiä vaikutuksia. Sen sijaan trans-rasvaa kannattaa välttää tämänkin tutkimuksen perusteella. Trans-rasvan lähteitä ovat keksit, välipalapatukat,  popcornit, ranskalaiset perunat, lihapiirakat, nugetit ja muut friteeratut ja uppopaistetut tuotteet. Voissa on trans-rasvaa 2 % ja margariinissa 0,5 %. Trans-rasvaa on suomalaisessa ruokavaliossa keskimääräisesti vähän  eli  alle 1 g/vrk (Finravinto 2007). Sen sijaan Yhdysvalloissa trans-rasvan saanti on edelleen suurempaa kuin Suomessa eli n. 6 g/vrk (FDA, 2004).

Lisätietoa ravinnon ja naisten sairauksien välisistä yhteyksistä aiemmissa uutisissani.

Missmer SA et al. A prospective study of dietary fat consumption and endometriosis risk. Hum Reprod. 2010 Mar 23. [Epub ahead of print]