Mummon mehulla flunssaa vastaan?

kirjoittanut | 10.04.2010 | Blogi

C-vitamiini on vesiliukoinen vitamiini, jota esiintyy kasvikunnan tuotteissa, erityisesti marjoissa ja hedelmissä. C-vitamiinin puute johtaa keripukkiin, jota ei juuri normaaliväestössä enää esiinny. C-vitamiinin tarpeena pidetään n. 60 mg päivässä, mutta jo 10 mg päivässä estää keripukin oireet. Päivittäisen C-vitamiinin tarpeen saa tyydytettyä esim. yhdellä appelsiinilla. Suomalaiset saavat C-vitamiinia ruokavaliostaan riittävästi, keskimääräinen saanti on n. 100 mg/päivä. Henkilöt, jotka käyttävät vähän tuoreita kasvikunnantuotteita saattavat saada C-vitamiinia alle päivittäisen tarpeen. C-vitamiinia kutsutaan joskus askorbiinihapoksi.

C-vitamiinilla on runsaasti erilaisia hapettumisen estämisvaikutuksia.Tätä vaikutusta kutsutaan antioksidatiiviseksi vaikutukseksi. C-vitamiini edistää muun muassa raudan imeytymistä, ehkäisee kolesterolin hapettumista sekä on välttämätön foolihapon ja B-12 vitamiinin imeytymisessä. Se vaikuttaa myös steroidihormonien synteesiin ja sappisuolojen muodostumiseen. Luu ja sidekudos tarvitsevat C-vitamiinia kollageenin muodostamiseen, josta riippuu muun muassa verisuonten, luiden, hampaiden ja kaikkien sidekudosten lujuus.

C-vitamiinia onkin tutkittu laajasti flunssalääkkeenä sekä syövän ja verisuonitautien ehkäisyssä. Varhaiset väestötutkimukset viittasivat siihen, että syöpää ja verisuonitauteja saatettaisiin pystyä estämään C-vitamiinin runsaalla saannilla. Eteenpäin suuntautuneet kontrolloidut tutkimukset eivät kuitenkaan ole pystyneet varmentamaan tätä toivetta. Myöskään flunssan ehkäisyssä tai hoidossa C-vitamiini ei ole lunastanut lupauksiaan. Uusimpana suuntauksena on tutkia luun lujuuden ja C-vitamiinin saannin yhteyksiä. Väestötutkimuksien tulokset viittavat runsaan C-vitamiinin saannin vahvistavan luita, mutta tätä havaintoa ei ole varmistettu satunnaistetuissa kontrolloiduissa eteenpäin suuntautuvissa tutkimuksissa, joiden todistusvoima on suurin. Joka tapauksessa osteoporoosin ja C-vitamiinin välisistä yhteyksistä kuultaneen tulevaisuudesssa lisää.

C-vitamiinia saa tarpeeksi monipuolisesta ruokavaliosta ja kasviksia syömällä sen saanti on helposti 4-6 kertainen suositeltuun verrattuna. C-vitamiinilisään ei siis ole useinkaan tarvetta. Mitä mummon mehuun tulee:  flunssaa se ei paranna, mutta olo varmasti helpottuu. Jos haluaa kuitenkin saada flunssan aikana paljon c-vitamiinia, on hyvä muistaa että desilitrassa mustaherukoita c-vitamiinia on 120 mg, kun taas desissä mustaherukkamehua c-vitamiinia on korkeintaan kymmenesosa siitä.

Douglas et al. Vitamin C for preventing and treating the common cold.Cochrane Database Syst Rev. 2007 Jul 18;(3):CD000980.

Ness et al. Vitamin C and cardiovascular disease: a systematic review.J Cardiovasc Risk 1996 Dec;3(6):513-521.

Coulter et al. Antioxidants vitamin C and vitamin e for the prevention and treatment of cancer. J Gen Intern Med. 2006 Jul;21(7):735-744.