B-ryhmän vitamiineista ei lisäapua munuaistaudissa

kirjoittanut | 3.05.2010 | Uutiset

Tausta

Veren korkea homokysteiini-pitoisuus on tunnistettu yhdeksi sydän- ja verisuonitautien riskitekijäksi. Diabetekseen liittyvään munuaisten vajaatoimintaa, nefropatiaa, leimaa myös korkea veren homokysteiinipitoisuus. Diabeettinen nefropatia on yksi vaikeimmista diabeteksen liitännäissairauksista. B-ryhmän vitamiinit foolihappo, B6- ja B12 –vitamiini vähentävät homokysteiinipitoisuutta, ja teoreettisesti voisivat olla avuksi nefropatiaan liittyvien sydän- ja verisuonisairauksien ehkäisyssä.

Tutkimusasetelma

Kanadalainen tutkijaryhmä on julkaissut tutkimuksen foolihapon, B6- ja B12 –vitamiinien vaikutuksista diabeettisen nefropatian etenemiseen ja liitännäisairauksiin. Tutkimus oli eteenpäin suuntautuva ja lumelääkekontrolloitu. Koehenkilöt sairastivat diabeetista nefropatiaa ja heidän määränsä oli 238.  Toinen ryhmä sai lumelääkettä ja toinen B-ryhmän ”vitamiinicoctailin” eli foolihappoa 2,5 mg/vrk, B6 -vitamiinia 25 mg/vrk ja B12 -vitamiinia 1 mg/vrk. Tutkimuksen ensisijainen päätemuuttuja oli glomerulaarinen suodattusonopeus (GFR) ja toisijaisia olivat dialyysiin joutuminen, aivohalvaus, ohitusleikkaus/pallolaajennus ja kokonaiskuolleisuus. Tutkimus kesti 3 vuotta.

Tulokset

Tutkimuksen tärkeimpään kysymykseen tuli yllättävä vastaus. Munuaisten toiminta heikkeni nopeammin B-ryhmän vitamiineja saaneilla. Dialyysihoidon tarve oli sama molemmissa ryhmissä. Sen sijaan yhdistettyjä päätetapahtumia (sydän- ja verisuonitapahtumia ja kuolemia) esiintyi kaksi kertaa enemmän B-vitamiineja käyttäneillä.

Pohdinta

Tämä tutkimus liittyy niiden tutkimusten joukkoon, joissa B-ryhmän vitamiinien nauttiminen ravintolisinä ei ole tuonut lisähyötyä sydän- ja verisuoniterveydelle  huolimatta veren homokysteiinipitoisuuden laskusta. Aiemmin mm. Albert et 2008,  Ebbing et al. 2008 ja Imasa et al. 2009 ovat raportoineet vastaavia pettymyksiä B-ryhmän vitamiineista ja homokysteiinin laskemisesta. Huolestusta aiheuttaa se, että tässä tutkimuksessa B-ryhmän vitamiinit jopa lisäsivät vakavia sydän- ja verisuonitapahtumia kaksinkertaisiksi.  Tutkijoiden mukaan B-ryhmän vitamiinit ovat tuottaneet pettymyksiä lumekontrolloiduissa tutkimuksissa, ja nyt olisikin aika kokeilla muunlaisia hoitoja homokysteiinin laskemiseksi. Kysymys kuuluu, miten paljon siihen riittää uskoa ja intoa näiden pettymysten jälkeen.

Tämä tutkimus on jälleen osoitus siitä, että väestötason yhteys ei vielä tarkoita syy-yhteyttä, eikä sulava teoreettinen selitysmalli riitä todistamaan hoitojen todellista hyötyä. Lumekontrolloituja, pitkäkestoisia tutkimuksia tarvitaan edelleen, jotta lisäravinteiden tehosta voidaan saada luotettavaa tietoa.

Lisätietoa B-vitamiinien terveysvaikutuksista aiemmista uutisistani.

House AA et al. Effect of B-vitamin therapy on progression of diabetic nephropathy: a randomized controlled trial. JAMA. 2010 Apr 28;303(16):1603-9.