L-arginiini

kirjoittanut | 11.05.2010 | Blogi

L-arginiini on yksi aminohapoista, jotka puolestaan ovat proteiinien rakennusosia. Arginiini on välttämätön aminohappo lapsuuden nopean kasvun aikana, mutta aikuisena elimistö pystyy muodostamaan sitä itse.  L-arginiinia esiintyy pähkinöissä, sipulissa ja esim. ruisleivässä. Sitä saadaan ruokavaliosta muutama gramma päivässä (n. 4 grammaa amerikkalaisessa väestössä). L-arginiinia on saatavilla ravintolisänä ja erityisesti kehonrakentajat ovat käyttäneet sitä paljon.

Tämä aminohappo on kiinnostanut tutkijoita, koska sen on huomattu vaikuttavan typpioksidin tuotantoon, joka on puolestaan tärkeä aine valtimoiden laajentuessa. Lisäksi on huomattu, että annos illalla saattaa lisätä kasvuhormonin erittymistä. Näiden tekijöiden vuoksi l-arginiini on kiinnostanut urheilijoita ja verisuoniterveyden tutkijoita.

Tutkitut l-arginiiniannokset ovat olleet suuria, yli 3 grammaa. Useissa tutkimuksissa on pyritty n. 6 gramman tasolle ja joissakin yli 20 grammaan. Tämä tarkoittaisi käytännössä useita l-arginiinikapseleita päivässä. Siten hoidolle tulee hintaakin.

Lyhytaikaisissa tutkimuksissa ihmisillä l-arginiini on parantanut endoteelin toimintaa ja valtimoiden laajentumiskykyä. Pidempiaikaisessa käytössä (esim. yli 3 kk) hyödyt ovat kuitenkin useimmiten hävinneet. Syyksi tähän ilmiöön on esitetty arginiinitoleranssia. Pidempiaikaisessa käytössä on alkanut esiintyä myös haittavaikutuksia, eikä l-arginiinin turvallinen pitkäaikaiskäyttö olekaan siten tullut vahvistetuksi.

Lisäksi lyhytaikaisissa tutkimuksissa l-arginiinilisän on havaittu lisäävän maksimaalista työtehoa ja nostavan anaerobista kynnystä. Eräässä tutkimuksessa l-arginiinilisällä saatiin parannettua sydänsiirron saaneiden potilaiden elämänlaatua, endoteelitoimintaa ja kävelytestin tulosta.

Huolestuttavin uutinen arginiinista tulee ns. Vintage-MI -tutkimuksesta. Siinä sydäninfarktin kärsineille miehille annettiin 9 g/pv arginiinia kolmeen annokseen jaettuna. Puolen vuoden seurannassa argiiniinia saaneilla esiintyi enemmän sydäninfarkteja kuin lumelääkettä saaneilla. Argiinilla ei havaittu mitään myönteisiä vaikutuksia verisuoniterveyteen.

Kliinisessä työssä lupaavimmat tulokset arginiinilla on saatu raskausmyrkytyksen ehkäisyssä ja verenpaineen hoidossa. 225 odottavaa äitiä käsittäneessä tutkimuksessa arginiinin ja antioksidanttien yhdistelmä vähensi raskausmyrkytyksen riskiä 52 % toisen ja kolmannen raskauskolmanneksen aikana käytettynä. Kaikki äideillä oli ollut raskausmyrkytys edellisen raskauden aikana eli he olivat riskipotilaita. Pelkkä antioksidanttihoito ei vähentänyt raskausmyrkytyksen riskiä. Arginiiniannos oli 6,6 g/pv ja antioksidantteina käytettiin useita vitamiineja mm. C- ja E-vitamiini.

Lisää etenkin pitkäaikaisia tutkimuksia tarvitaan, jotta l-arginiinilisän vaikutuksista voidaan olla varmoja.

Böger RH. L-Arginine therapy in cardiovascular pathologies: beneficial or dangerous? Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2008 Jan;11(1):55-61.

Camic C et al. Effects of arginine-based supplements on the physical working capacity at the fatigue threshold.  J Strength Cond Res 24(5): 1306–1312, 2010

 

Chen S et al. l Arginine and antioxidant supplement on performance in elderly male cyclists: a randomized controlled trial. J Int Soc Sports Nutr. 2010 Mar 23;7:13.

Doutreleau S et al. L-arginine supplementation improves exercise capacity after a heart transplant. Am J Clin Nutr. 2010 May;91(5):1261-7. Epub 2010 Mar 3.

Schulman SP et al. L-arginine therapy in acute myocardial infarction: the Vascular Interaction With Age in Myocardial Infarction (VINTAGE MI) randomized clinical trial. JAMA. 2006 Jan 4;295(1):58-64.Vadillo-Ortega et al. Effect of supplementation during pregnancy with L-arginine and antioxidant vitamins in medical food on pre-eclampsia in high risk population: randomised controlled trial. BMJ. 2011 May 19;342:d2901.doi: 10.1136/bmj.d2901.