Reuman ruokavaliohoito

kirjoittanut | 21.05.2010 | Uutiset

Tausta

Reumasairauksia on useita erilaisia. Puhekielessä reumalla tarkoitetaan yleensä nivelreumaa. Nivelreumaa sairastaa Suomessa n. 35 000 henkilöä. Reuman lääkehoito on kehittynyt viime vuosina merkittävästi, mutta miten on ruokavaliohoidon laita? Suomen reumaliitto toteaa: ”Ravitsemuksella ei ole havaittu olevan selvää yhteyttä sairauden puhkeamiseen, mutta hoidon yhteydessä on syytä kiinnittää huomiota terveelliseen ravintoon”.

Tutkimusasetelma

Norjalaisten tutkijoiden systeemaattinen katsaus selvitti viimeaikaisten ravitsemustutkimusten antia nivelreuman hoidossa. Katsauksen piirin valittiin satunnaistettuja eteenpäin suuntautuvia kontrolloituja tutkimuksia yhteensä kahdeksan kappaletta. Yhteensä näihin osallistui 336 potilasta. Katsaukseen ei otettu lisäravinnetutkimuksia.

Tulokset

Välimeren ruokavalio (Kreetan saaren ruokavalio) vähensi yhdessä tutkimuksessa nivelkipua merkittävästi. Toisessa tutkimuksessa kasvisruokavalio vähensi yhtäläisesti kipua. Ruokavaliot eivät kuitenkaan poistaneet kipuja täydellisesti, vaan lievittivät niitä jossain määrin. Kaikkiin ruokavaliohoitoihin liittyi suurentunut keskeyttäminen (drop-out). Lisäksi ruokavaliohoidolla olevat laihtuivat keskimäärin n. 3 kg.

Pohdinta

Tutkijoiden mukaan tutkimusten pienuus ja vähäinen määrä sekä saadut heikohkot tulokset osoittavat, että reuman ruokavaliohoidosta ei voida antaa yhtä päteviä suosituksia. Tutkijoiden mukaan laihtuminen saattaa olla reumapotilaille jopa haitaksi varsinkin, jos samaan aikaan veren B6-vitamiinitasot ovat alhaiset.

Huomattavaa on, että katsauksen ulkopuolelle jätettiin esim. kalaöljykapseleilla tehdyt tutkimukset. Kalan omega-3 rasvahapoista on melko vahva näyttö nivelreuman oireiden lievittämisessä. Reuman hoidossa käytettävä kortisoni syö luita, joten osteoporoosin ehkäisemiseksi riittävän D-vitamiinin ja kalsiumin saannin varmistaminen on ensiarvoista. Probiootteilla saattaa myös olla merkitystä reuman oireiden lievittämisessä. Raudan, sinkin ja seleenin määrä veressä saattaa vähentyä reumassa, joten riittävästä saannista on varmistuttava.

Lisätietoa reuman ruokavaliohoidosta Suomen reumaliitosta.

Smedslund G et al. Effectiveness and safety of dietary interventions for rheumatoid arthritis: a systematic review of randomized controlled trials. J Am Diet Assoc. 2010 May;110(5):727-35.