Prebiootti vatsanväänteiden aiheuttajana

kirjoittanut | 1.06.2010 | Uutiset

Tausta

Prebiootit ovat sulamattomia ainesosia, yleensä  hiilihydraatteja, jotka edistävät suolistossa hyvänlaatuisten bakteerien kasvua. Siten niiden toivottu vaikutus suolistoon olisi samankaltainen kuin probiooteilla, jotka ovat bakteereita. Prebiootit kiihdyttävät suoliston hyvänlaatuisten bakteerien kasvua (erityisesti Bifidobakteerien), kun taas probiootti-valmisteella siirretään hyvänlaatuisia bakteereita suoraan suolistoon. Prebioottia käytetään enenevässä määrin erilaisissa kevyt-tuoteissa ja funktionaalissa elintarvikkeisa (esim. juomissa ja jogurteissa) kylläisyyden lisääjänä. Monet vatsaoireita aiheuttavat ruoka-aineet, kuten sipuli, parsa ja valkosipuli sisältävät luonnollista inuliinia.

Tutkimusasetelma

Amerikkalainen tutkijaryhmä selvitti miten kaksi erilaista prebioottivalmistetta  vaikuttaa terveiden henkilöiden vatsaoireisiin. Ensimmäinen valmisteista oli lyhytketjuinen oligosakkaridi ja toinen luonnonmukainen pitkäketjuinen inuliini. Molempia annettiin kerta-annoksena aamiaisen yhteydessä 5 ja 10 grammaa. Valmisteita verrattiin lumelääkkeeseen. Tutkimus oli eteenpäin suuntautunut kontrolloitu vaihtovuorotutkimus. Siihen osallistui 26 koehenkilöä.

Tulokset

Molemmat prebioottivalmisteet aiheuttivat jossain määrin turvotuksen tunnetta ja ilmavaivoja. Kymmenen gramman annos lyhyempiketjuista oligosakkaridia aiheutti merkittävästi enemmän ilmavaivoja ja turvotusta kuin lumelääke. 73 % kaikista osallistujista sai lyhyempiketjuisesta 10 gramman oligosakkaridista vatsanväänteitä. Samaan aikaan ummetusoireet näyttivät helpottuvan niistä kärsivillä. Ripulioreita näytti esiintyvän enemmän prebiootteja käyttävillä kuin lumetta saaneilla.

Kaikki vatsaoireet ilmaantuivat n. 4 tuntia nauttimisen jälkeen, ja oireet kestivät yleensä noin vuorokauden. Kahden vuorokauden kuluttua oireita ei enää ollut. Tutkijoiden mukaan yksilölliset erot inuliinin siedossa erittäin suuret.

Pohdinta

Aiemmin on havittu, että 15-30 grammaa inuliinia päivässä aiheuttaa vatsanväänteitä. Nyt osoitettiin, että pienempikin annos kerta-annoksena riittää. Lisäksi lyhytketjuinen oligosakakridi voi olla huonommin siedetty kuin pitkäketjuinen inuliini. Syynä tähän tutkijat arvelevat olevan sen, että lyhytketjuinen oligosakkaridi fermentoituu nopeammin suolessa ja aiheuttaa siten enemmän ja nopeammin kaasun muodostusta.

Inuliinia (pitkäketjuista oligosakkaridia) laitetaan moniin terveysvaikutteisiin ruoka-aineisiin (esim. jogurtteihin) ja probiioottikapseleihin. Esim. Pirkka-tuotesarjassa on myynnissä probiootti-inuliini –yhdistelmä. Vaikka tervevatsaiselle inuliini ei aiheutaisikaan turvotusta, voi ärtyvän suolen oireyhtymästä, dyspepsiasta tai IBD:stä kärsivä henkilö saada pahempia oireita ja pienemmästä annoksesta inuliinia. Näiden potilaiden kannattanee välttää inuliinia ja varsinkin lyhempiketjuisia oligosakkarideja sisältäviä ravintolisiä ja terveysvaikutteisia elintarvikkeita. Terveydenhuollon henkilöstön kannattaa selvittää inuliinin saanti, kun vatsaoireisen ruokavaliota selvitellään. Puhtaan probioottivalmisteen valinta ilman inuliinikomponenttia on tärkeää vatsavaivoista kärsivillä.

Lisätietoja vatsasairauksista ja ruokavaliosta blogistani ja aiemmista uutisista.

Bonnema AL et al. Gastrointestinal Tolerance of Chicory Inulin Products. J Am Diet Assoc. 2010; 110: 865-868.