Miten pysyä sisältä nuorekkaana?

Verisuonten  jäykistyminen liittyy ikääntymiseen ja solujen ikääntymistä kiihdyttäviin elämäntapoihin, kuten tupakointiin. Äskettäin suomalaiset tutkijat osoittivat, että nelikymppisten verisuonet ovat notkeammat, sisältä kauniimmat ja nuorekkaammat, jos he ovat lapsena käyttäneet runsaasti kasviksia ja hedelmiä (Aatola ym. 2010). Harvardin tutkijat ovat puolestaan tuoneet jatkuvasti esiin, miten nimeomaan transrasva jäykistää valtimoita ja heikentää verisuonen sisäpinnan eli endoteelin toimintaa. Uusi meta-analyysi penkoi asiaa tarkemmin ja siinä osoitetaankin mm. kofeiinin valtimoita jäykistävä vaikutus sekä mm. soijan valtimoiden elastisuutta lisäävä kyky. Mitä tiedetään kalaöljystä, CLA:sta, jugurteista jne.?

Lue tarkemmat tulokset oheisestä PowerPoint -esityksestä.

Tämä tutkimus on sinänsä mielenkiintoinen, mutta pohdintaosastakaan ei käy ilmi, miksi esimerkiksi transrasvahappoja, kaakaota tai nitraatteja koskevia tietoja ei ole mukana analysissä. Mielestäni tämä meta-analyysi ei anna kovin kattavaa kuvaa siitä, mitkä tekijät lopulta vaikuttavat verisuonten nuoruuteen. Mutta se kyllä kertoo hyväksi havaittujen (soijan, suolan rajoituksen, kalaöljyn) ravintoaineiden vaikutuksista ja ehkä kofeiiinin mahdollisesta haitasta. Meta-analyysi ei myöskään kerro erilaisten ravintoaineiden yhteispelin tai ruokavaliomallien vaikutuksesta verisuonten nuorekkuuteen. Mm. Välimeren ruokavaliohan on yhdistetty hyvään endoteelitoimintaan ja valtimoiden elastisuuteen useassa eri tutkimuksessa. Toinen vastaava meta-analyysi olisi siis tarpeen eri ruokavaliomallien vaikutuksista verisuonten nuorekkuuteen (kts. esim. VHH -kirjoitussarjan osa 3). Ja kolmas meta-analyysi vielä siitä, mitä prospektiivisissa väestötutkimuksissa on havaittu…