Onko FODMAP -rajoituksesta hyötyä Crohnin taudissa tai CU:ssa?

kirjoittanut | 27.05.2011 | Uutiset

FODMAP -ruokavalion tutkiminen on keskittynyt pääasiassa ärtyvän suolen oireyhtymän (IBS) hoitoon. Mielenkiintoista sinänsä on, että toiminnallisissa vatsavaivoissa esiintyy fruktoosin imeytymishäiriötä aivan yhtä lailla kuin terveilläkin (n.27-39 %) , mutta Crohnin taudissa fruktoosin imeytymishäiriötä on selvästi enemmän, jopa 61 %:lla potilaista (Barrett et al. 2009).

Erityisen huono kyky käsitellä fruktoosia Crohnin taudissa, ja mahdollisesti muita FODMAP -hiilihydraatteja, avaa houkuttelevan mahdollisuuden kokeilla FODMAP -ruokavalion tehoa Crohnin taudissa. Teoreettista houkuttelevuutta lisää se, että monilla Crohnin tautipotilailla on usein havaittavissa myös IBS -piirteitä, kuten suolen motiliteettihäiriö, alentunut viskeraalinen kipukynnys sekä lisääntynyt kaasun muodostus (Farrokhyar et al. 2006).

Australialaistutkijat ovat tehneet pilottitutkimuksen FODMAP -hiilihydraattien rajoittamisesta Crohnin taudissa tai haavaisessa paksusuolen tulehduksessa (CU) (Gearry et al. 2009). Tässä pienessä havainnoivassa 3 kuukautta kestäneessä tutkimuksessa havaittiin, että joka toinen Crohnin tauti -potilas hyötyi subjektiivisen oirekuvan perusteella FODMAP -rajoituksesta. Tutkijoiden itsensä mukaan tulos oli kannustava (?). Tutkimuksen ehdoton puute on sen havainnoiva asetelma ilman kontrolliryhmää. Jäämme odottelemaan lisätutkimuksia, toistaiseksi näyttö on Crohnin taudissa on lähes olematon.