Ravitsemusterapeutti netissä, uusi palvelu avattu

kirjoittanut | 9.08.2012 | Uutiset

Olen avannut Tervevatsapalvelun vatsan ja suoliston vaivoista kärsiviä henkilöitä varten. Palvelun perustarkoitus on tuottaa tutkittuun tietoon pohjautuvaa ravitsemusneuvontaa (ravitsemusterapiaa) erilaisista vatsavaivoista kärsiville netin ja puhelimen välityksellä. Tervevatsa löytyy osoitteesta www.tervevatsa.fi

Netti on täynnä tietoa, mutta luotettavan tiedon löytäminen ja sen soveltaminen omaan elämän ja terveyden vaatimuksiin ei ole helppoa. Juuri tähän saumaan tarvitaan Tervevatsa-palvelua.

Netti ja terveysneuvonta

Etäkonsultaatiot ovat psykiatriassa, ihotaudeissa, ortopediassa, kardiologiassa ja psykologiassa tätä päivää. Kuntoliikkujille tarjotaan netin kautta monenkirjavaa ohjausta.

Myös tutkimustieto puoltaa sähköisen median ja netin käyttöä terveysneuvonnassa. Ohessa muutama esimerkki:

  1.  ”Telemedicine appears to be a promising alternative to conventional therapy.” Siriwardena LS, et al. A review of telemedicine interventions in diabetes care. J Telemed Telecare. 2012;18(3):164-8 Systematic review
  2. An Internet-based lifestyle intervention may overcome significant barriers to preventive counseling and facilitate the incorporation of evidence-based lifestyle interventions into primary care.” McTigue KM et al. Using the internet to translate an evidence-based lifestyle intervention into practice. Telemed J E Health. 2009 Nov;15(9):851-8.  Systematic review
  3. This study suggests that internet-delivered CBT based on exposure and mindfulness has long-term beneficial effects for IBS-patients.” Ljótsson B et al. Long-term follow-up of internet-delivered exposure and mindfulness based treatment for irritable bowel syndrome. Behav Res Ther. 2011 Jan;49(1):58-61

Netti sopii tiettyjen ravitsemusterapiamuotojen välittämiseen. Yksi esimerkki soveltuvasta alueesta on toiminnalliset vatsavaivat, kuten ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS), dyspepsia ja ummetus. Tervevatsa-palvelu keskittyy näihin. Juuri toiminnallisten vatsavaivojen ruokavaliohoidossa on viime vuosina tapahtunut edistysaskelia.

Ravitsemusterapia

Tuore katsausartikkeli toteaa ravitsemuksen merkityksestä toiminnallisten vatsavaivojen hoidossa ”Gastroenterologists can no longer ignore specific dietary intervention for patients with functional gut symptoms” ,(Gibson & Shepherd 2012). Eniten hoito on kehittynyt nimenomaan IBS:n osalta. 

Palvelussa on useita ilmaisia sisältöjä kuten asiantuntijakirjoituksia, videokoosteita, testejä ja keskustelufoorumi. Yksilöllisiin tarpeisiin räätälöitävä ravitsemusterapia on maksullista.

Ravitsemusterapiapalvelu sisältää:

  • Esitietoihin pohjautuen n. 7 -sivuisen yksilöllisen suunnitelman ruoka-ainevalinnoista ja -painotuksista sekä kannanotot erilaisten ravintolisien, kuten esim. probioottien käyttöön.
  • Kirjallisten ohjeiden jälkeen asiakkaan kanssa käytävän täsmentävän neuvottelun. Neuvottelu käydään joko puhelimessa tai henkilökohtaisessa elektronisessa ”vastaanottohuoneessa”,  jossa voi kirjoittaa yksityisviestejä suojatussa internet-yhteydessä

Ravitsemusterapian voi maksaa verkkopankkimaksuna, luottokortilla tai osamaksulla.

FODMAP-opas nyt suomeksi

Palvelun kautta on saatavilla myös australialaisten IBS-tutkijoiden suunnittelema ja pitkään Australiassa käytössä ollut IBS-potilaan monipuolinen FODMAP-opas, jonka olen suomentanut. Opas on Melbournessa sijaitsevan Monashin yliopiston elektroninen tuote, ja se tilataan Monashin yliopiston sivuilta. Ostaja saa käyttöönsä oppaan pdf-version.  Lisätietoa oppaasta täältä.

Facebookissa ja Twitterissä

Tervevatsa-palvelun sisällä ei voi kommentoida uutiskirjoituksia, mutta kommentointiin voi osallistua esim. Facebook-sivuilla. Siellä jaetaan myös erilaisiin vatsavaivoihin liittyvää käytännönläheistä ja tiivistettyä tutkimustietoa. Twitter laulaa myös tarpeen mukaan.

Lopuksi

Ruokavalio on keskeisellä sijalla vatsan ja suoliston sairauksien hoidossa. Noin 2,6 miljoonaan suomalaista asuu kuitenkin kunnissa, joiden perusterveydenhuollossa ravitsemusterapeutin palveluita ei ole lainkaan saatavilla (Ravitsemusterapeuttien yhdistys).  Joillakin työ- tai elämäntilanne on niin vaativa, ettei vastaanottokäynnille pääseminen päiväaikaan ole helppoa. Toivottavasti Tervevatsa-palvelu voi auttaa myös näitä henkilöitä.

PS. Palvelu on pitkälti omien ponnistelujeni tulos. Design ja webmaster-työ on Tomasons Oy:n käsialaa.