Luentopaketti ruuan vaikutuksesta vireystilaan toimistotyössä

kirjoittanut | 18.02.2016 | Blogi, Uutiset

Ruokavaliota käsittelevät uutiset ja keskustelut kulminoituvat usein painonhallintaan, syömishäiriöihin ja pitkän aikavälin terveysvaikutuksiin. Julkisuudessa ja työyhteisöissä on edelleen pohdittu vain vähän sitä, miten ruokavaliolla voidaan kohentaa aivan välitöntä työvireyttä.

Suurissa ihmisillä tehdyissä tutkimuksissa on toistuvasti havaittu, että terveellisen ruokavalion noudattaminen ehkäisee liikapainoa ja kroonisten sairauksia. Tästä huolimatta, ja yleisestä luulosta poiketen, kuitenkin vain ani harva syö niin terveellisesti kun on suositettu. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ihmisiä parhaassa työiässä sairastuu ennenaikaisesti tai lihoo merkittävästi– ja siten menettää terän parhaista työvuosistaan*.

Ruokavalion vaikutukset olotilaan ovat harvoin välittömiä ja tuntuvia. Yksi poikkeava esimerkki tästä kuitenkin on lounasruokailu. Huono lounasruokailu johtaa vireystilan heikkenemiseen nopeasti, ja tällä voi olla iso vaikutus työsuoritukseen. Hyvä syöminen lounaalla ja iltapäivällä työpaikalla vaikuttaa tutkitusti vireystilaan, ja mikä parasta vielä ilta-aikaan kotonakin. Ilta-ajan syömisongelmia voidaan välttää oikealla syömisellä työpäivän aikana.

Tässä kohtaa työyhteisöjen rooli tulee voimakkaasti kuvaan mukaan. Keskustelu lounasruuasta pyörii usein ruokalistan ja raaka-aineiden ympärillä. Onko perjantaina pizzapäivä, käyttääkö ruokala luomutuotteita tai onko gluteenitonta ruokaa varmasti tarjolla? Näiden sinänsä mielenkiintoista kysymysten rinnalla ja jopa yli, haluamme nostaa kysymyksen hyvinvointia ja vireystilaa kohentavasta ruokailusta työpaikoilla.

Työpäivän aikainen syöminen on nimittäin todellinen ongelma sekä työtehon että terveyden näkökulmasta. Suomalaiset syövät keskimäärin 25-100 % liian suuria annoksia lounasruualla, välillä väärän laatuista ruokaa ja osa (16 %) sinnittelee ilman lounasruokaa koko työpäivän. Edelleenkin kokouskahvi pullalla on tavanomainen tarjoilu. Kokouspullia odotellessa lounasruoka jää helposti väliin ja tästä seuraa ongelmia viimeistään syömisessä kotona.

Olemme Henna Rannikon kanssa kirjoittaneet teemaan liittyen kirjan Toimistotyöläisen ruokapäivä. Nyt tarjoamme myös kirjaan liittyvän luentopaketin.

Luentopaketin ajatus on innostaa keskustelua työpaikoilla siitä, miten hyvinvointia ja vireystilaa voi parantaa ravinnolla. Toinen tavoite on saada terveyttä ja työvireyttä edistävää ruokailua koskettava keskustelu lentoon ja uusille urille. Suuntamme on detaaleista kokonaisuuksiin. Kun työyhteisössä innostutaan porukalla ja oivalletaan mahdollisuudet sekä hyödyt yhdessä, saattaa hyvinkin syntyä ihmeitä.

Tarjoamme Henna kanssa yhdessä yrityksille, yhdistyksille ja muille organisaatioille innostavaa ja raikasta luentopakettia. Tilaisuus kestää noin kaksi tuntia ja se koostuu paitsi luennoistamme, myös luennon aikaisista itsearviointitehtävistä, videoista, demoista ja luennon ”jatkohoidosta”, jonka tarjoamme nettisivuston avulla. Tilaisuus ei siis pääty luentoon vaan luennoitsijat jatkavat henkilöstön kanssa keskustelua aiheesta viikon ajan tilaisuuden päättymisen jälkeen. Luentomme on yhdistelmä käytännön läheisyyttä ja tutkittua tietoa.

Olemme pilotoineet luentokonseptimme Talentum Oyj:ssä ja saimme sieltä mm. seuraavanlaista palautetta:

  • Ylipäänsä yleisön osallistaminen toimi hyvin luennon osana, ja sitä oli mukavasti läpi luennon.
  • Pidin videosta, jossa esiteltiin ihmisten erilaisia aamiaistapoja.
  • Hyvät esiintyjät ja myöskin hyvä kemia välillänne.
  • Diat tukivat hyvin esitystä
  • Iltanaposteluesimerkki oli loistava, pisteet eläytymisestä ja viinistä! Juuri tällaiset jäävät itselle mieleen kummittelemaan, etenkin kun se naposteluhimo illalla iskee
  • Hienosti tuli esille, kuinka pienin muutoksin voi saada asioita aikaan, esim. välipalan syönti ennen töistä lähtöä. Tietynlainen lempeys oli ajatuksena läsnä luennon läpi. Saarnaamattomuudesta plussaa.

Olemme kirjoittaneet luentopaketistamme tarkemmin Henna Rannikon kotisivulla, mistä voit lukea tarkemmat sisällöt ja konseptikuvauksen.

Terveellinen ja työvireyttä edistävä syöminen on helppoa, kun sen oikein ymmärtää. Luentosettimme jälkeen työporukkanne sen ymmärtää, näin se temppu tehdään.

Ota yhteyttä, vastaamme mielellämme lisäkysymyksiin.

*) Ruokavalio on suurin yksittäinen sairauksien leimaavien elämän vuosien ja ennenaikaisten kuolemien riskitekijä Suomessa (IHME-rekisteri). Lihavuus on yksi keskeisimpiä työkykyindeksiä heikentäviä tekijöitä (Berg ym. 2006, Roos ym. 2015 ).

Aiheeseen liittyviä aiempia kirjoituksia:

Kannattaako terveen ihmisen satsata veden juontiin? (Hennan vieraskirjoitus)

Neljä tapaa pilata työvireys, ruualla

Elimistön kellot ja syömisen ajoitus. Kapellimestarit aineenvaihdunnassamme?

Toimistotyöläisen ruokapäivä