Kolumni-kirjoitukseni yhdessä paketissa

kirjoittanut | 13.12.2018 | Blogi

Olen pitänyt Apu Terveys-lehdessä kolumnia lähes kahden vuoden ajan. Kolumnit julkaistaan jälkijättöisesti myös terve.fi-sivustolla.

Kolumnin kirjoittaminen on erilaista kuin tutkimuspainotteisten yhteenvetojen kirjoittaminen, joita enimmäkseen viljelen täällä pronutritionist-blogissa. Muistutuksena kaikille mahdollisesti kolumnejani lukeville, että kolumnissa kyse on lyhyestä mielipiteen sisältävästä kirjoituksesta, jolta toivotaan kärkevyyttäkin. Wikipedian mukaan ”Kolumnin tyylilajiin kuuluu, että kirjoittajalla on oikeus piikitellä ja esittää olevansa oikeassa.”

Näillä saatesanoilla nautinnollisia lukuhetkiä kolumnien parissa –ne ovat olleet mukavaa vastapainoa tiedepohjaiselle kirjoittamiselle.

Päivitän kolumnien listaa alla sitä mukaa, kun kolumneja julkaistaan terve-fi -sivustolla, noin 6 kuukautta sen jälkeen, kun ne ovat ensiksi ilmestyneet Apu Terveys -lehden printtiversiona. Terve.fi -palvelu näyttää muuttaneen otsikoita alkuperäisistä kolumneista haluamaansa muotoon. [Klikkaa kolumnien otsikoista päästäksesi itse kokoteksteihin]

__________________________________________________________________

Luettelo, linkit ja ote kolumneista

Kohtuus kunniaan kansalaiset

”Yliviritetyistä viesteistä on tullut syöpäläinen ruokakeskusteluun, mutta ravintoasioissa fanaattiset väitteet eivät –vain yksinkertaisesti toimi. … ”

Kannattaako vaihtaa maito kauraan?

”Kuluttajan on tutkittava kaurajuoman pienellä präntätty tuoteteksti tarkkaan, jotta juoman ravintoarvot selviävät. Yleistyksenä voidaan sanoa, että kaurajuomat ovat maitotuotteita parempia kolesterolille ja sokeriaineenvaihdunnalle, mutta häviävät proteiinissa sekä mahdollisesti niissä maidon suojaravinto­aineissa, joita kaurajuomiin ei ole lisätty. ”

Pertti Mustajoki eduskuntaan

”Lihavuuden ehkäisyyn ja hoitoon kaivataan uusia tuulia ja panostusta. Ensiksi on ymmärrettävä, kuinka painavasta murheenkryynistä on kysymys. Pertti Mustajoki saarnamatkalle eduskuntaan tekemään asia selväksi!”

Onko aamiainen tärkein ateria?

”Tämän tutkimuksen päällimmäinen opetus on, että epäterveellinen höttöhiilareihin painottuva aamiainen ei auta painonhallinnassa, vaan saattaa jopa vaikeuttaa sitä. Voi kunpa tutkijatkin olisivat sen näin muotoilleet.”

Miksi aina syön väärin?

” Kun ajatus siirtyy paperille tai biteiksi tietokoneelle, se pyörähtää muutaman ylimääräisen kierroksen aivoissamme ja edistää näin käytännön toimintaa inaktiivisuuden sijaan. Pelkät aikeet tuppaavat hukkua mustaan aukkoon.  ”

Kalorit paukkuu ravintolassa

” Tutkimus osoittaa, että moni suorastaan laittaa aivot narikkaan astuessaan ravintolaan. Mennään pikkuisen liian rennoin rantein, takki auki syömään. Siinä ne kalorit sitten paukkuvat.”

Älä säikähdä pientä pierua

”Pieni pörinä suolessa on siis ehdottomasti hyvä signaali. Se ei ole vihollinen, ­joka pitää nuijia pysyvästi äänettömäksi.”

Kasvisruoka herättää keskustelua [Alkuperäinen otsake Sotilaan kasvismuona hiertää oli muutettu nettitoimituksessa]

”Tosiasiassa ministeri tiesi hyvin, että tuollaisia eväitä ei ole armeijassa tarkoitus tarjota. Ennen kuin sotilaan lautaselle kaadetaan mitään kasvismuonaa, niin osaavat ihmiset tekevät aiheesta fiksut suunnitelmat ja kunnon rätingit. Ne tulevat osoittamaan, että kasvisruoan ravitsemuksellisen koostumuksen, esimerkiksi kaloreiden ja proteiinin osalta, on mahdollista olla ainakin yhtä hyvä kuin liharuoassa.”

Vegaaniksi terveyssyistä?

”Lopullinen vastaus kysymykseen vegaaniruokavalion absoluuttisesta terveellisyydestä odottaa yhä vastausta. Vegaaniruokavalio on oikein toteutettuna hyvä ratkaisu, mutta en olisi vielä julistamassa sitä terveyden kannalta parhaaksi mahdolliseksi.”

Karsinogeenien otteessa

”Karsinogeeni tulee kreikan sanoista karkinos (syöpä) ja genos (syntyminen). Syöpää aiheuttava aine kuulostaa tappavan pahalta. Usein karsinogeeniksi mielletään jokin teollisesti tuotettu kemikaali, jota vaikkapa lisätään elintarvikkeeseen. Yleisin syöpää aiheuttava karsinogeeni on kuitenkin hengitysilman happi – se nimittäin aiheuttaa hapetusstressiä, joka on yksi syövän syntymekanismeista. Muita ”suosittuja” karsinogeeneja ovat muun muassa alkoholi ja auringonvalo.”

Vain toiminnallinen vatsavaiva

”Ärtyvän suolen oireryhtymän patofysiologian tutkimus on edennyt niin pitkälle, että kansainväliset asiantuntijat taistelevat jo toiminnallinen-sanaa vastaan. Se ei kerro mitään sairauden syntymekanismeista ja vähättelee oireita. Ärtyvä suoli stigamatisoi eli leimaa. Tämän vuoksi moni vatsavaivainen saattaa sanoa mieluummin olevansa gluteenisensitiivinen tai noudattavansa maidotonta paleoruokavaliota.”

Hakusessa keskiarvotyyppi

 ”Keskiarvolukujen takana on aina yksilö, ja vastaanottotyössä on oltava mahdollisimman vapaa ennakko-odotuksista. Koskaan ei ole etukäteen varmaa, miten käy, vaikka käytössä ovat tutkimuksin testatut keinot. Vaikka toivon tarjoaminen on tärkeä osa hoitotyötä, vastaanotolla ei pitäisi olla tilaa liiallisille lupauksille.Pitkällä aikavälillä on kaikkien etu, että me terveydenhuollon ammattilaiset emme liioittele hyötyjen todennäköisyyttä. Oppimme perustuu keskiarvoihin, mutta hoidamme uniikkeja ihmisiä.”

Suomalainen ja suositukset 

”Lisäksi media täyttyy ristiriitaisista viesteistä. Ravitsemussuosituksia vastaan kilpailee joukko itseoppineita tai ”haastajia”, jotka selittävät, että suositukset ovat ”ihan hanurista” ja ”pitää vetää laadukasta sormisuolaa ja grass-fed nautaa puoli kiloa päivässä ja aloittaa jokainen aamu voikahvilla”.”

Lööperillä pärjää 

Ravintoasioissa on siis elelty faktojen jälkeistä aikakautta vuosikymmeniä, ja meno vain pahenee. On korkea aika kyseenalaistaa väärät profeetat ja lööperijutut. Tai pian kansa kumartaa homeopaatteja suurimpina terveysguruina.

Googlaa FODMAP!

”FODMAP- rajoituksesta ja sen toteuttamisesta löytyy paljon tietoa internetistä. Olen kuullut potilailtani, että lääkärit ovat joskus antaneet ohjeeksi ”googlaa FODMAP”. Valitettavasti kaikki tieto netissä ei ole kuranttia, ja osa johtaa suorastaan harhaan. Siksi on suositeltavaa, että herkkävatsainen kääntyisi laillistetun ravitsemusterapeutin puoleen.”

Mitä väliä ammattinimikkeellä?

”Tämä vaihtoehtoneuvojien ammattikunta rehottaa netissä ja naistenlehdissä – ja sieltä se löytää tyhjiössä pörräävät asiakkaansa. Myyntipuheissa vilisevät kainostelematta superruoat, myrkyt ja ihmeparantumiset. Tällä tavalla valtio tarjoaa ihanteelliset elinolot erilaisille vaihtoehtoneuvojille: tarjolla on happo-emäsdosentteja, vitamiinitohtoreita, yrttikemistejä ja detoxguruja”

Lihan himoa

”Proteiini on ollut kovassa huudossa viime vuosina. Jatkuva puhe proteiinin ja pinkeiden lihasten pyhästä yhteydestä ei voi olla vaikuttamatta lihan menekkiin. Suomalaisten proteiinin saanti henkilöä kohden on noussut tasaisesti sadan viime vuoden ajan. Meillä ei ole keskimäärin pulaa proteiinista, vaikka poikkeuksiakin on, kuten ikääntyneet muistisairaat”

Vaakapakina

”Kampanjan hokemat ovat järeitä: ”Painoindeksi joutaa romukoppaan”, ”Itsekuri ei auta laihduttamaan” ja ”Lopeta laihdutus, aloita elämä”. Painoindeksi ei ole romua, vaan pätevä – vaikkei likimainkaan täydellinen – monien sairauksien riskin mittari. Suunnitelmallisuutta, arjen yleistä hallintaa, epätäydellisyyden hyväksymistä ja tavoitteista kiinni pitämistä tarvitaan tulosten saavuttamisessa, myös painonhallinnassa.”

Tunneskaaloja vastaanotolla

”Vastaanotolla on tavattu myös ikuinen epäilijä, pelkkää tietoa kaipaava, täydellistä terveyttä tavoitteleva, vastaanotolle pakotettu, todellisuuden väistelijä ja netistä sekaisin mennyt. Kukin tilanne tuo omanlaisiaan tunnesävyjä pintaan. Aina kun vastaanoton ovi avautuu, mielessä käy, millainen mahtaa tämän tapaamisen tunneskaala olla. Tässä työssä ei voi uppoutua pelkästään omaan erikoisosaamiseensa, siihen mitä lautasella kuuluu olla. On myös kohdattava ihminen ihmisenä – ja se on upea juttu!”

Ei enää lisäkiloja kiitos 

”Yhtä tärkeä tavoite olisi se, että lihava henkilö ei lihoisi enää enempää. Liikunnallinen elämäntapa ja fiksut laadulliset muutokset ruokavaliossa ovat aina eduksi, vaikka paino ei putoa ropisten. Lisäksi on havaittu, että munuaissairauden ja hermovaurioiden riski vähenee sekä verensokeri laskee jo pienellä parin prosentin painonpudotuksella, säännöllisellä liikunnalla ja oikeilla ruokavalinnoilla. Oikeat pienetkin edistysaskeleet ovat enemmän eduksi kuin jatkuva laihduttelu.”

Päättäjä, tee jotain

”Mitä järkeä on tutkia terveellisen ruokavalion vaikutuksia verorahoilla ja jättää tulokset piskuisen ravitsemustieteilijöiden porukan piiriin ilman laajoja julkisia käytäntöön soveltavia hankkeita ja kampanjoita?Tutkimustyön väkevät hedelmät on vietävä käytännön teoiksi koko väestössä pontevalla julkisen vallan kampanjoinnilla. Meillä ei ole yhteiskuntana varaa olla hyödyntämättä terveellisessä ravinnossa piilevää potentiaalia. Päättäjä, tee jotain!”

Muistamisen arvoista

”Aivojen terveyteen kannattaa kiinnittää huomiota viimeistään keski-iän kynnyksellä. Muistisairauden kehittyminen on ainakin 20 vuotta vievä hitaanlainen prosessi. ”Sydämen voi vaihdattaa ja tukoksia voi liuottaa, mutta irtopäitä on vähemmän liikkeellä”, veisteli neurologian professori Timo Erkinjuntti eräässä haastattelussa. Siksi syöminen aivoterveyden eteen kannattaa aloittaa ajoissa. ”

Ihmeelliset suoliston pöpöt

”Nyt 30 vuotta myöhemmin asiat ovat toisin. Suoliston bakteerit, tai tarkemmin mikrobisto eli hiivasienet, arkkieliöt, virukset ja bakteerit yhdessä, käsitetään tärkeäksi aineenvaihdunnalliseksi elimeksi. Alituisessa käymistilassa ja muutoksessa elävä mikrobisto on elintoiminnoillemme korvaamaton siinä missä maksa, munuaiset ja haimakin.”

Kahvi pelastaa ja hukuttaa

Vaikka ruokaa koskeva tutkimustieto ja median viestit ruoasta saattavat yhä mutkistua, isot linjat terveellisen ruokavalion tukipilareista pitävät pitkälle tulevaisuuteen. Sen verran monesta kulmasta ne on koeteltu. Valmistaudu kuitenkin kuulemaan ärsyttäviä soraääniä omasta lempiruoastasi ja näkemään entistä enemmän harmaan sävyjä.”