Uusi kirjani Taltuta lievä tulehdus

kirjoittanut | 25.10.2019 | Blogi

25.10.2019 ilmestyy uusin kirjani ”Taltuta lievä tulehdus — Eroon piilevästä vaivasta ravinnolla ja elämäntavoilla”. Kirja käsittelee usean vakavan kroonisen sairauden yhtä riskitekijää, lievää eli matala-asteista tulehdusta. Joskus tilaa kutsutaan myös vaimeaksi tulehdukseksi.

Kirjan johdannossa pyrin tiivistämään kirjan sisällön seuraavasti:

”Olen tehnyt parhaani kerätäkseni viimeisimmän tutkitun tiedon mukaisen näytön lievän tulehduksen yhteyksistä ravintoon ja sairauksiin. Kirja perustuu siis ennen muuta tieteellisistä tutkimuksista saatuun näyttöön. Tämän lisäksi pyrin esittämään neuvot mahdollisimman konkreettisella tasolla. Toivon, että kirja selventää lievän tulehduksen roolia sairauksien synnyssä ja auttaa lukijaa löytämään keinot sen taltuttamiseen. Toivon myös, että lukijat panevat merkille, millaista ristiriitaista tietoa lievästä tulehduksesta yritetään tarjota, ja suhtautuvat jatkossa kriittisesti tekaistuihin tapauskuvauksiin ja muuhun epäluotettavaan näyttöön”

Kirjani jakaantuu karkeasti ottaen kolmeen osaan: alussa kerrotaan mitä lievä tulehdus on ja miten se liittyy vakaviin kroonisiin sairauksiin, kuten tyypin 2 diabetekseen, syöpään ja sepelvaltimotautiin. Keskiosa kirjaa käsittelee ravintoa ja ravintolisiä, kuten vitamiineja, ja kolmas loppuosa muiden elintapatekijöiden vaikutusta lievään tulehdukseen. Tärkeintä antia lukijalle lienee juuri tuo ravintoa koskeava osuus.

Käsittelen kirjassa muun muuassa seuraavia aiheita tulehduksen näkökulmasta:

 • Maito ja maitotuotteet
 • Voi, kerma ja muut tyydyttyneen rasvan lähteet
 • Sokeri ja höttöhiilarit
 • Kuitu
 • Polyfenolit
 • Rypsiöljy, margariini, extra neitsytoliiviöljy
 • Omega-3 ja omega-6 rasvahapot
 • Suolistobakteerit
 • Ravinnon tulehdusindeksi
 • Liikapaino ja laihtuminen
 • Liikunta, uni, stressi ja tupakointi

Antaakseni hiukan esimakua miten ja millaisia asioita kirjassa tuodaan esiin, liitän oheen yhden kuvan ja taulukon kirjasta. Kirjoitan muun muassa ”Yhteenvetona on syytä todeta, että lievä tulehdus on sydän- ja verisuonitautien riskitekijä siinä missä kohonnut veren kolesterolipitoisuus, verensokeri ja verenpaine, tupakointi, lihavuus tai liikkumattomuus. Se ei kuitenkaan ole sen tärkeämpi kuin nämä muut riskitekijät.”.

Toisaalta osoitan myös sen, että toisin kuin kohonnut kolesteroli tai verenpaine, lievä tulehdus on myös tyypin 2 diabeteksen ja syövän, sekä mahdollisesti Alzheimerin taudin sekä masennuksen yksi syytekijä, toki muiden syytekijöiden joukossa.  Paradoksaalista kyllä, lievä tulehdus on myös laihuushäiriön eli anoreksia nervosan yksi ilmiasu.

Käsittelen ravintoa koskevassa osuudessa erilaisia ylilyöntejä, myyttejä sekä muuttunutta uutta tietoa. Tähän liittyen oheen liitetty taulukko antanee hyvää esimakua kirjan sisällöstä. Taulukko on leikattu kahtia, taulukko on kokonaisuudessaan kirjassa.

Kirjan loppuun olen luonut samalla tavalla kuin Syö hyvin, voi paremmin –kirjassakin oli, kirjan 20 tärkeimmän viestin listan. Tein listan sitä varten, että esittämäni pienet yksityiskohdat ei nouse ainakaan minun esittämänä liian painokkaaksi – ruokavalion ja elintapojen kokonaiskuva vuosien saatossa ratkaisee tässäkin asiassa.

Kirjaa on kommentoinut käsikirjoitus vaiheessa filosofian tohtori Pauli Ohukainen (Tervettä Skeptisyyttä-blogi) ja ravinto-osaa laillistettu ravitsemusterapeutti Jan Verho (Terveyssatama). Kirjassa on 160 sivua, ihmisillä tehtyjä interventiotutkimuksia sekä tutkimuskatsauksia käsitteleviä tieteellisiä viitteitä noin 450 ja sen on julkaissut Kirjapaja.

Kirjaa voi ostaa kirjakaupoista 28.10.2019 alkavalla viikolla, kirjamessuilta Helsingistä 24.-27.10.2019 Kirjapajan osastolta tai tilata netistä vaikka saman tien.