Podcast-kokeilu kollegan kanssa: RAVIstettava ennen käyttöä, jakso 1 (journal club)

kirjoittanut | 16.02.2021 | Blogi

Päätettiin kollegan Tiina Jääskeläisen kanssa tehdä-kokeilu, millaisen vastaanoton saisi podcast, jossa ruodittaisiin ajankohtaisia ravitsemustutkimuksia à la ”journal club”.

Koejaksomme aihe on:

Hall KD, et al. Effect of a plant-based, low-fat diet versus an animal-based, ketogenic diet on ad libitum energy intake. Nat Med. 2021 Jan 21. doi: 10.1038/s41591-020-01209-1. Epub ahead of print. PMID: 33479499.

PODCAST LÖYTYY TÄÄLTÄ

RAVIstettava ennen käyttöä

Ravitsemusterapeutti, FT, Tiina Jääskeläinen ja ravitsemusterapeutti, FT, Reijo Laatikainen ruotivat ajankohtaisia, mielenkiintoa herättäneitä ravitsemustutkimuksia.

Ensimmäisessä jaksossa perehdytään ketogeenista ja runsashiilihydraattista lähes vegaanista ruokavaliota verraneeseen satunnaistettuun tutkimukseen, joka oli erityisen hyvin kontrolloitu. Tutkimuksessa selviteltiin, vaikuttaako hiilihydraatin aterialla aiheuttama insuliinin eritys merkittävästi ruuan käyttöön, energian saantiin ja siten lihomistaipumukseen.

Valtaosa ravitsemustietelijöistä varmaankin allekirjoittaa väitteen, että lihavuus on erittäin monitekijäinen (kompleksi), ympäristö- ja yhteiskunnallisista tekijöistä johtuva tila.

Tälle näkemykselle vastakkainen hypoteesi on, että aterioiden hiilihydraattien aiheuttama insuliinin eritys on keskeisimpiä, jos ei keskeisin, lihavuuden aiheuttaja. Tieteellisessä kirjallisuudessa mallista käytetään nimeä carbohydrate-insulin model of obesity (CIM). Mallin vankkumaton puolesta puhuja on muun muassa amerikkalainen tutkijalääkäri David Ludwig; hän on käynyt tieteellistä väittelyä mallin oikeellisuudesta vuosia esimerkiksi lihavuustutkija Kevin Hallin kanssa. Tämä väittely sai jatkoa uuden tutkimuksen muodossa, jonka tuloksia käymme läpi.

JÄLKIKIRJOITUS 17.2.2021

Kirjoitin aiheesta myös blogitekstin, se löytyy Suomen ravitsemustieteen yhdistyksen blogista täältä.