Podcast: RAVIstettava ennen käyttöä, jakso 2 (Aiheena TMAO ja vegaaniruokavalio)

kirjoittanut | 4.05.2021 | Blogi

Tehtiin kollega Tiina Jääskeläisen kanssa toinen podcast à la “journal club“.

Jakso 2 käsittelee vegaaniruokavalion vaikutusta veren TMAO-pitoisuuteen ja verensokeriin. TMAO on pääasiallisesti punaisen lihan, kananmunan ja joidenkin muiden ruoka-aineiden sisältämien karnitiini- ja koliiniaineiden aineenvaihdunnassa syntyvä tuote. Karnitiini ja koliini muuttuvat suolistobakteerin vaikutuksesta TMA:ksi (kuva yllä), joka edelleen muuntuu verenkiertoon imeydyttyään maksassa FMO3-entsyymin vaikutuksesta TMAO:ksi. TMAO:ta on sellaisenaan kalassa. TMAO:n kohonneet pitoisuudet veressä on yhdistetty muun muassa sydän- ja verisuonitautien ja tyypin 2 diabteksen lisääntyneeseen vaaraan. TMAO lisää verihiutaleiden takertumista (tukosvaaraa) ja vaahtosolujen määrää verenkierrossa sekä vähentää kolesterolin kuljetusta periferiasta maksaan.

Olen kirjoittanut TMAO:sta aiemmin täällä.

Ruodittava tutkimus:
Argyridou S, Davies MJ, Biddle GJH, Bernieh D, Suzuki T, Dawkins NP, Rowlands AV, Khunti K, Smith AC, Yates T. Evaluation of an 8-Week Vegan Diet on Plasma Trimethylamine-N-Oxide and Postchallenge Glucose in Adults with Dysglycemia or Obesity. J Nutr. 2021 Mar 30:nxab046.

PODCAST LÖYTYY TÄÄLTÄ

RAVIstettava ennen käyttöä

Ravitsemusterapeutti, FT, Tiina Jääskeläinen ja ravitsemusterapeutti, FT, Reijo Laatikainen ruotivat ajankohtaisia, mielenkiintoa herättäneitä ravitsemustutkimuksia.