Katsaus ultraprosessointi -käsitteeseen. Terveysvaikutukset fokuksessa.

kirjoittanut | 21.06.2022 | Blogi

Ultraprosessoidusta ruuasta ja sen terveysvaikutuksista puhutaan paljon. Käsite on ongelmallinen ja sen laajamittainen käyttö heittää aivan turhaan varjon sellaisille elintarvikkeille, jotka ovat ultraprosessoituja (esimerkiksi margariini, kasviproteiinituote, kuitupitoinen teollinen 100 %:nen ruis-/kauraleipä), mutta todennäköisesti paljon terveellisempiä kuin prosessoimattomat ruuat, joita usein käytetään ultraprosessoitujen ruokien tilalla (voi, punainen liha, valkoinen artisaanileipä).

Käsitteen yksisilmäinen käyttö myös jättää katveeseen, huomiotta, sellaisia ruokia jotka todellisuudessa ovat epäterveellisiä runsaasti käytettynä huolimatta siitä, että eivät ole ultraprosessoituja. Oheisessa diasarjassani esimerkkejä tällaisista tuotteista, ja muutakin taustaa sekä kritiikkiä NOVA-luokittelua vastaan.

Tutkimukset osoittavat, että ultraprosessoitua ruokaa runsaasti käyttävien ruokavalio koostuu paljolti kuituköyhistä viljatuotteita, einesruuista, pikaruuista, teollisista leivonnaisista, aamiaismuroista (sokeria usein runsaasti), kekseistä, makeisista, sokeroiduista limuista ja mehuista sekä makkaroista ja muista pitkälle prosessoiduista lihatuotteista (dia 12).

Tällaisessa ruuassa on ikään kuin ”kaikki pielessä”. Vähän kuitua, vähän kasviksia, marjoja, hedelmiä, vähän omega-6 ja-3 rasvahappoja, kaliumia ja muita suojaravintoaineita (vitamiineja/kivennäisaineita), kalaa, kasviproteiinia, pähkinöitä – ja paljon suolaa, lisättyä sokeria, raffinoituja kuituköyhiä hiilihydraatteja, tyydyttynyttä rasvaa, prosessoitua ja punaista lihaa. Tällainen ruokavalio on suosituksen mukaisen ruokavalio käänteinen ruokavalio (dia 23).

Oheinen kuva (SWOT-analyysi) kokoaa yhteen NOVA-luokituksen keskeiset havainnot analyysini mukaan. NOVA-järjestelmä on siis ruuan luokittelumenetelmä teollisen prosessointiasteen perusteella. Lue lisää luokittelusta, ja perusteluista alla olevasta diaesityksestä. Pyydän lukemaan kokodiasarjan ajatuksella ennen mahdollista kommentointia somessa.

SWOT-analyysi NOVA-luokittelusta.

Lue tarkemmin ajatuksiani ja kritiikkiä oheisesta kuvasarjastani.

Diasarjan sisältö:

1-2 johdanto

3-8 Ultraprosessointikäsitteen määrittely

9-20 Tutkimuksia ja havainnekuvia sekä spekulointia

21-23 Ultraprosessoitua runsaasti sisältävä ruokavalio = vanha, pitkään käytössä ollut ”länsimainen ruokavalio”, Western dietary pattern”

24-25 SWOT-analyysi NOVA-luokittelusta

26-29 Lisää havainnekuvia

30- 37 Esimerkkejä ultraprosessoitujen kasviproteiinituotteiden terveysvaikutuksista.

37 Puutteet tutkimusmassassa toistaiseksi, esimerkkejä

Tästä ja muistakin terveelliseen ravitsemukseen liittyvistä aiheista voi kysyä minulta luentoa, joita mielelläni pidän. Eri aiheiden kirjallisuuskatsaukset ovat myös lähellä sydäntäni. Yhteystiedot blogin ylävalikossa.