Kaakao laskee verenpainetta

kirjoittanut | 14.01.2010 | Uutiset

Tausta

Kaakaolla ja siitä valmistettavalla tummalla suklaalla on verisuonten sisäpinnan (endoteelin) toimintaa virkistävä vaikutus. Tämän ja joidenkin muiden tekijöiden arvellaan johtavan siihen, että kaakao saattaa laskea verenpainetta.

Tutkimusasetelma

Kaakaolla on useassa pienehkössä tutkimuksessa havaittu verenpainetta alentava vaikutus. Nyt pienten, satunnaistettujen ja sokkoutettujen tutkimusten tulokset on yhdistetty tieteelliseksi meta-analyysiksi.

Tulokset

Meta-analyysin mukaan runsaasti kaakaopapua sisältävät valmisteet ovat eri tutkimuksissa vähentäneet systolista verenpainetta 4-5 mmHg ja diastolista verenpainetta 2-3 mmHg vs lumehoito (usein valkosuklaa). Tutkijoiden mukaan tulokset ovat kuitenkin erittäin vaihtelevia, ja siten optimaalista kaakaoannosta on mahdotonta määritellä. Myöskään runsaan kaakaon käytön pitkäaikaisvaikutuksia ei tunnettane varmuudella tutkijat toteavat.

Desch S. Effect of cocoa products on blood pressure: systematic review and meta-analysis. Am J Hypertens. 2010 Jan;23(1):97-103. Epub 2009 Nov 12.