Kreatiinilisän vaikutus voimaharjoittelusta palautumiseen

kirjoittanut | 11.06.2009 | Uutiset

Tausta

Voima- ja nopeuslajien urheilijat ovat käyttäneet varsin laajasti kreatiinia lisäravinteena suorituskyvyn parantamiseen. Kreatiini on myös elimistön luonnollinen aine, jota valmistetaan elimistössä tietyistä aminohapoista. Kreatiini on elimistön tärkein ravintoaine, käyttövoima, lyhytkestoisissa (alle 10 sekunttia), paljon räjähtävää voimaa vaativissa suorituksissa.

Tutkimusasetelma

Australialais-amerikkalainen tutkijaryhmä toteutti pienen satunnaistetun tutkimuksen. Siihen osallistui 14 nuorta miestä. Tutkittaville tehtiin yksi hyvin vaativa voimaharjoituskerta. Siihen kuului oman voimatasoon nähden kovia jalkaharjoitteita mm. jalkaprässiä. Tutkittavat käyttivät kreatiinia 5 päivää ennen ja 14 päivää jälkeen tämän harjoituksen. Muuta harjoittelua ei sallittu kokeen aikana. Puolet koehenkilöistä sai lisäravinnetta, jossa oli kreatiinia ja hiilihydraattia, toinen puoli sai vain hiilihydraattia. Kreatiinin määrä per päivä oli 0,3 g/painokilo, eli 70 kiloinen mies sai kreatiinia 21 grammaa.

Tutkimuksessa seurattiin voiman palautumista jalkojen ojennusliikkeen avulla ja joidenkin biokemiallisten markkereiden palautumista kovasta harjoittelusta.

Tulokset

Kreatiinia saavien voimantuotto palautui nopeammin jalkojen ojennusliikkeessä ja ero lumeryhmään oli n. 10-20 % harjoittelun jälkeen ensimmäisten päivien aikana. Biokemiallisista muuttujista erityisesti kreatiinikinaasi palasi nopeammin normaalille tasolle, ja oli keskimäärin 84 % alhaisempi kreatiiniryhmällä kuin lumeryhmällä 2-7 vuorokautta harjoituksen jälkeen.

Pohdinta

Näyttäisi siltä, että ainakin kertaluonteisen harjoituksen jälkeen liikuntaan tottumattomilla henkilöillä, kreatiini saattaa nopeuttaa palautumista harjoituksesta. Miten kreatiini sitten vaikuttaa säännöllisesti harjoittelevien palautumiseen ja mitkä ovat pitkäaikaisemman käytön vaikutukset palautumiseen, ei selviä tästä tutkimuksesta. Varovaisuutta tulosten tulkintaan kannattaa sisällyttää, koska aineiston koko on erittäin pieni ja sattuman vaara on olemassa. Aiemmissa tutkimuksissa, joissa kreatiinia on annettu vain ennen harjoitusta, suosiollista vaikutusta palautumiseen ei ole havaittu.

Cooke MB et al. Creatine supplementation enhances muscle force recovery after eccentrically-induced muscle damage in healthy individuals.J Int Soc Sports Nutr. 2009 Jun 2;6(1):13. [Epub ahead of print]