Verenpaine tappaa edelleen – ruokavaliolla iso merkitys

kirjoittanut | 31.08.2009 | Uutiset

Ihanteellinen verenpainetaso tärkeää terveyden kannalta

Verenpaine on edelleen USA:ssa toiseksi suurin riskitekijä ennenaikaisten kuolemien osalta. Vain tupakka tappaa enemmän. Näin raportoi tiedelehti PLoS. Samanlaisia tuloksia on aiemmin raportoitu Euroopastakin.

Hyvä verenpainetaso on erityisen tärkeä aivoille, sekä muistin että aivoinfarktien suojan kannalta. Myös sydämen, munuaisten, silmien ja jopa mieskunnonkin kannalta ihanteellinen verenpaine on eduksi. Ihanteellisena verenpaineena pidetään 120/80 mmHg. Suomalaisista lääkkeellä hoidetuistakin verenpainepotilaista on tavoitteessa vain n. 1/3 (Kastarinen et al. 2009). Yli 500 000 suomalaista käyttää säännöllisesti verenpainelääkkeitä.

Kohonneen verenpaineen ruokavaliohoito

Miten on verenpaineen ruokavaliohoidon laita? Verenpaineeseen vaikuttavia ruokavaliotekijöitä ovat:

  • suolan saanti, mitä suurempi saanti sitä korkeampi verenpaine
  • kaliumin saanti, mitä suurempi kaliumin saanti sitä alhaisempi verenpaine
  • kalaöljy ja mahdollisesti kasvirasvat
  • lakritsin syönti, lakritsi nostaa useilla henkilöillä verenpainetta
  • kaakaon tai tumman suklaan syönti
  • alkoholi

Verenpainepotilaan ruokavalio tähtää edellä mainittujen tekijöiden hallitsemiseen ja liikapainon välttämiseen. Tieteellisessä kirjallisuudessa verenpainepotilaan ruokavaliota kutsutaan usein DASH ruokavalioksi (Dietary Approaches to Stop Hypertension), ja sillä onkin saavutettavissa systolisen verenpaineen lasku 8-14 mmHg eli sama kuin keskimäärin yhdellä verenpainelääkkeellä. Myös Välimeren ruokavalio on havaittu hyväksi.

Suola

Suolaa suomalaiset saavat noin 10 g kun suositus on 5 g. Suolan vähentäminen n. 3 grammalla laskee verenpainetta keskimäärin 4/2 mmHg. Joillakin lasku on erittäin suuri, jolloin puhutaan suolaherkistä henkilöistä.

Kalium

Kaliumia saadaan erityisesti kasvikunnan tuotteista. Tuoreet kasvikunnan tuotteet ovat erittäin suositeltavia, n.500 g päivässä on hyvä tavoite. Silloin kaliumia tulee tarpeeksi ja kuitua saadaan myös paljon. Samanaikainen suolan rajoittaminen ja kaliumin lisääminen on tehokkaampaa kuin kumpikaan yksin. Kaliumin saannin merkittävä lisääntyminen alentaa verenpainetta n. 3/2 mmHg.

Lakritsi ja salmiakki

Lakritsi ja salmiakki kohottavat verenpainetta. Vaikutus on joillakin henkilöillä suuri (10/5 mmHg tai enemmän) ja lakritsin tai salmiakin syönti voi joskus selittää yksin kohonneen verenpaineen ilmaantumisen. Osalle ihmisistä salmiakki ja lakritsi eivät vaikuta verenpaineeseen.

Kala ja alkoholi

Säännöllinen ja runsas kalan syönti tai kalaöljyn saanti laskee myös verenpainetta n. 3/2 mmHg. Alkoholin käytön ylittäessä miehillä viikottain n. 21 alkoholiannosta ja naisilla n. 14 annosta verenpaine alkaa kohota. Suurkuluttajilla esiintyy usein kohonnutta verenpainetta.

Kaakao ja tumma suklaa

Kaakao ja tumma suklaa laskevat verenpainetta. Vaikutus ei liene kovin suuri, mutta kaakaokaakaopavun flavonoidit ja ACE-estäjän kaltaiset ainesosat selittänevät osan vaikutuksista. Vanhanaikaisen tumman kaakaon juonti lienee verenpainepotilaalle hyväksi, tumma suklaa saattaa nostaa painoa runsaan rasva- ja sokeripitoisuuden vuoksi.

Painonhallinta

Painonhallinta on myös verenpaineen hoidossa ja ehkäisyssä olennaista. Liikapaino lisää verenpainetta, ja pysyvä laihdutus saattaa normalisoida verenpaineen. 10 kilon painonpudotus johtaa suurinpiirtein 5-10 mmHg systolisen paineen laskuun.

Lisätietoja:

Chobanian AV. Shattuck Lecture. The hypertension paradox–more uncontrolled disease despite improved therapy. N Engl J Med. 2009 Aug 27;361(9):878-87.

Forman JP et al. Diet and Lifestyle Risk Factors Associated With Incident Hypertension in Women. JAMA. 2009;302(4):401-411.

Kastarinen M et al. Prevalence, awareness and treatment of hypertension in Finland during 1982-2007. J Hypertens. 2009 Aug;27(8):1552-9.