Mitä uutta punariisistä?

kirjoittanut | 10.09.2009 | Uutiset

Tausta

Punariisi on kiinalaisella traditiolla fermentoitua riisiä. Fermentoinnissa hiiva (Monascus purpureus) tuottaa riisiin mm. lovastatiinilääkkeen sukulaisainetta esim. monakoliini K:ta. Hiiva antaa tuotteelle punaisen värin. Punariisi saattaa sisältää myös flavonoleja, kasvisteroleita ja rasvahappoja.

Punariisiä on käytetty Kiinassa laajalti ja Suomessakin tuotetta myydään luontaistuotteena. Luontaistuotteet ovat ravintolisiä, ja niitä säätelee elintarvikelaki, eikä niillä tarvitse olla viranomaisten myöntämää myyntilupaa. Punariisin saa tuoda kauppaan siis ilman lääkintäviranomaisten tutkimuksia turvallisuudesta.

Tutkimustietoa punariisistä

Punariisi on sikäli harvoja luontaistuotteita, että sitä tutkitaan vilkkaasti ja tutkimuksia julkaistaan melko tasaisin ajoin lääketieteellisissä lehdissä. Kesän 2009 aikana on mm. julkaistu uusi tutkimus Kiinasta, jossa punariisiä annettiin sydäninfarktin sairastaneille potilaille ja sydänkuoleman riskin väheni –29 %. Tutkimus oli satunnaistettu, eteenpäin suuntautuva, lumekontrolloitu ja se kesti 4,5  vuotta. Potilaat olivat iäkkäitä ja heillä oli kohonnut verenpaine.

Toinen tutkimus kesältä 2009 selvitti miten punariisi sopii potilaille, jotka eivät ole lihaskipujen vuoksi sietäneet statiinia. Tutkimuksessa havaittiin, että LDL- kolesteroli laski 1,1 mmol/l hoidon aikana. Kivun kokeminen ei muuttunut huonompaan suuntaan tutkimuksen aikana.

Kolmas julkaisu samaiselta kesältä osoittaa, että Yhdysvalloissa kaupan olevissa punariisivalmisteissa voi olla yli 20-kertaisia pitoisuusvaihteluja  vaikuttavan aineen monakoliini K:n suhteen! Samaisessa artikkelissa myös kuvataan muutama vakava haittavaikutus punariisin käyttäjillä,  esimerkiksi haittaavien lihaskipujen ja –heikkouden kehittyminen ja  vakavia munuaisongelmia (myopatiaa ja rabdomyeloosia). Useat haittavaikutuksia saaneet potilaat olivat siirtyneet punariisiin lopetettuaan statiinin käytön, koska olivat kuvitelleet punariisin olevan turvallisempaa. Vakavimpien haittojen esiintymiseen liittyi usein jonkin muun lääkkeen esim. siklosporiinin samanaikaiseen käyttöön.

Pohdinta

Yllä esitetyt tutkimukset osoittavat, että punariisi voi parhaassa tapauksessa suojata sydäntä. Ne myös osoittavat, että huonoimmassa tapauksessa punariisi voi tuhota munuaiset ja vaurioittaa lihakset. Punariisissä oleva monakoliini K reagoi ilmeisesti samalla tavalla muiden lääkkeiden kanssa kuin lovastatiini -lääke. Koska eri kaupallisissa punariisivalmisteissa on valtavia eroja monakoliini K –pitoisuuksissa, on riski vaarallisista yhteisvaikutuksista ilmeinen joillakin valmisteista. Punariisi sisältää täten samankaltaisia riskitekijöitä kuin juuri markkinoilta vedetty Full Contact Max Potency –valmiste, jossa oli Viagran kaltaista lääkeainetta.

Punariisin käyttöä ei voi suositella yllämainittujen tekijöiden vuoksi. Jos punariisiä joku haluaa kuitenkin riskeistä huolimatta käyttää, on syytä ilmoittaa asiasta lääkärille, jotta on edes mahdollista välttää mahdollinen punariisin vaarallinen yhteisvaikutus lääkkeiden kanssa.

Li JJ et al. Chinese Coronary Secondary Prevention Study Group. Beneficial impact of Xuezhikang on cardiovascular events and mortality in elderly hypertensive patients with previous myocardial infarction from the China Coronary Secondary Prevention Study (CCSPS). J Clin Pharmacol. 2009 Aug;49(8):947-56.

Becker DJ et al. Red yeast rice for dyslipidemia in statin-intolerant patients: a randomized trial. Ann Intern Med. 2009 Jun 16;150(12):830-9, W147-9.

Klimek M et al. Safety and Efficacy of Red Yeast Rice (Monascus purpureus) as an Alternative Therapy for Hyperlipidemia. P T. 2009 Jun;34(6):313-27