Oliiviöljy ja muisti

kirjoittanut | 13.11.2009 | Uutiset

Tausta

Viimeaikaisissa tutkimuksissa on havaittu, että Välimeren ruokavalio saattaa suojata muistihäiriöiltä. Oliiviöljyn käyttö kuuluu osana Välimeren ruokavalioon. Suomessakin oliiviöljyä käytetään runsaasti ruuanvalmistuksessa.

Tutkimusasetelma

Ranskalaisessa kolmen kaupungin kohorttitutkimuksessa seurattiin oliiviöljyn ja muistitoimintojen säilymisen välistä yhteyttä. Tutkimukseen osallistui lähes 7000 henkilöä ja heitä seurattiin neljä vuotta. Oliiviöljyn käyttöä tutkittiin kyselyllä.

Tulokset

Oliiviöljyn runsas käyttö näytti pienentävän muistihäiriöiden ilmaantumista lievästi. Eniten oliiviöljyä käyttäneillä oli 17 % pienempi riski saada kuvamuistin häiriöitä, mutta sanallisissa muistitehtävissä ei ollut eroa oliiviöljyä paljon ja vähän käyttävillä.

Pohdinta

Tutkimuksen tulos ei ole yhtä vahva kuin mitä aiemmin on havaittu väestötutkimuksissa Välimeren ruokavaliolla. Tämä saattaa viitata siihen, että muistitoimintojen suojaaminen vaatii kokonaisvaltaisesti terveellistä ruokavaliota – aivan kuten sydäntautienkin ehkäisy.

Berr C et al. Olive Oil and Cognition: Results from the Three-City Study. Dement Geriatr Cogn Disord. 2009 Oct 30;28(4):357-364. [Epub ahead of print]