Vähähiilihydraattinen ja vähärasvainen ruokavalio plus orlistaatti vastakkain

kirjoittanut | 28.01.2010 | Uutiset

Tausta

Vähähiilihydraattisen ruokavalion painoa pudottavaa vaikutusta on dokumentoitu vahvasti. Useassa tutkimuksessa vähähiilihydraattisen ruokavalion vaikutus painoon on ollut nopeampi kuin vähärasvaisen (eli runsashiilihydraattisen) ruokavalion.

Tutkimusasetelma

Yhdysvaltalainen tutkijaryhmä on julkaissut tutkimuksen, jossa laihdutuslääkkeenä tunnettua orlistaattia ja vähärasvaista ruokavaliota yhdessä verrattiin pelkkään vähähiilihydraattiseen ruokavalioon (VHH). Orlistaatti on laihdutuslääke, joka estää osan ruoan sisältämän rasvan imeytymisestä (Suomessa kauppanimillä Alli ja Xenical)

Tutkimus oli eteenpäin suuntautunut ja satunnaistettu. Siihen osallistui 146 koehenkilöä, joiden painoindeksi oli noin 39 ja keski-ikä 52, ja joista 32 % oli aikuistyypin diabeetikoita. VHH-jakson aikana pyrittiin rajoittamaan hiilihydraatit alle 20 grammaan. Vähärasvaisella ruokavaliolla pyrittiin 500-1000 kcal päivittäiseen energiavajeeseen yhdistettynä orlistaatin käyttöön (120 mg *3). Tutkimus kesti 48 viikkoa.

Tulokset

Molemmissa ryhmissä paino tippui yhtä paljon eli noin 9 %.  Systolinen verenpaine laski VHH ryhmässä enemmän kuin vähärasvaista ja yhdenaikaisesti orlistaattia saaneilla (ero n. -5 mmHg). LDL-kolesteroliarvot laskivat vain vähärasvaista ja orlistaattia saaneilla, kun taas pitkäaikainen verensokeri- ja insuliiniarvot paranivat vain VHH-ryhmässä. Ryhmien välillä ei ollut kuitenkaan tilastollisesti merkitseviä eroja kolesteroli- ja verensokerimuutoksissa.

Yhteenvetona tutkijat toteavat, että VHH-ruokavalio yksin laski enemmän systolista verenpainetta kuin vähärasvainen ruokavalio ja orlistaatti yhdessä ja aiheutti yhtäläisen painon laskun ja lipidi- sekä sokeriarvojen korjaantumisen.

Lisätietoa vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta osiosta aiemmista uutisista

Lisätietoa vähärasvaisesta ruokavaliosta uutisista.

Yancy WS Jr et al. A randomized trial of a low-carbohydrate diet vs orlistat plus a low-fat diet for weight loss. Arch Intern Med. 2010 Jan 25;170(2):136-45.