Probiootteja ja ravitsemusneuvontaa raskaana oleville?

kirjoittanut | 9.02.2010 | Uutiset

Tausta

Probiootit ovat hyvälaatuisia bakteereita, jotka edistävät terveyttä ylläpitävien bakteerikantojen toimintaa elimistössä, lähinnä suolistossa. Probiootteja on saatavilla ravintovalmisteina ja lisättynä erilaisiin maitotaloustuotteisiin ja mehuihin. Probiootteja tutkitaan vilkkaasti ja niiden myönteisistä vaikutuksista infektiotautien ehkäisyssä, ripulin hoidossa, ärtyvän suolen ja allergian lievityksessä on useita viitteitä. On myös esitetty, että suoliston mikrobiflooralla ja siten ehkä myös probiooteilla, saattaa olla liikapainon kehittymistä ehkäisevä vaikutus.

Tutkimusasetelma

Probiootteja aktiivisesti tutkiva turkulainen tutkijaryhmä on julkaissut tutkimuksen, jossa selvitettiin terveiden, normaalipainoisten raskaana olevien naisten probioottien käytön yhteyttä sikiön ja syntyvän vauvan kokoon. Lisäksi haluttiin selvittää probioottien turvallisuutta raskauden aikana.  Käytetty probioottihoito oli yhdistetty Lactobasillus GG ja Bifidobakteeri Bb12. Tutkimus oli eteenpäin suuntautuva, satunnaistettu ja lumekontrolloitu. Tutkimukseen osallistui 256 raskaana olevaa naista, ja heitä seurattiin 24 kuukautta. Tutkittavat satunnaistettiin ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana kolmeen eri ryhmään: 1) tehostetulle ravitsemusneuvonnalle ja lumeelle, 2) tehostetulle ravitsemusneuvonnalle ja probiootille ja 3) tavanomaiselle neuvolakäyntiohjelmalle ja lumeelle. Hoidot jatkuivat siihen saakka kunnes rintaruokinta loppui. Kokonaisseuranta-aika oli 24 kk. Ravitsemusneuvonnan tavoite oli ruokavalion keinoin vähentää naisten energian saantia ja siten ehkäistä sikiön liian suureksi kasvaminen. Ravitsemusneuvonnan antoivat ravitsemusterapeutit.

Tulokset

Merkittävintä oli, että ravitsemusneuvontaan lisätty probiootti ehkäisi raskauden aikaista diabetesta merkittävästi (jopa yli -60 %) verrattuna tavanomaiseen neuvolaseurantaan (+ lumeeseen) tai ravitsemusneuvontaan (+ lumeeseen). Kaikissa kolmessa ryhmissä sikiöt ja vauvat kehittyivät normaalisti ja kasvoivat samalla tavoin. Ravitsemusneuvonta vähensi lisäksi riskiä synnyttää suurikokoinen vauva, mutta probiootti ei tuonut lisähyötyä ravitsemusneuvonnan päälle.

Pohdinta

Tutkimuksen tulokset ovat mielenkiintoiset joskin varsin alustavia. Lisätutkimukset selvittänevät asiaa vielä tarkemmin. Näyttää kuitenkin siltä, että ravitsemusneuvonnalla ja probiootilla saatettaisiin pystyä vähentämään raskauden aikaisen diabeteksen riskiä sekä ravitsemusneuvonnalla yksin liian suurikokoisten vauvojen syntymistä. Suurikokoisen vauvan synnytykseen liittyy komplikaatiovaara ja lapsen suuri koko saattaa ennustaa lapsen lihavuutta myöhemmällä iällä.  Tutkijat kannustavatkin tehostettuun raskauden aikaiseen ja synnytyksen jälkeiseen ravitsemusneuvontaan, ja uskovat, että probiooteista on hyötyä sekä äidille että syntyvälle lapselle.

Lisätietoa probioottien vaikutuksesta terveyteen aiemmista uutisista.

Luoto R et al. Impact of maternal probiotic-supplemented dietary counselling on pregnancy outcome and prenatal and postnatal growth: a double-blind, placebo-controlled study.  Br J Nutr. 2010 Feb 4:1-8. [Epub ahead of print]