Punajuuresta apua kestävyysurheilijalle?

kirjoittanut | 9.09.2009 | Uutiset | 2 Kommentit

Tausta

Nitraatit ovat luonnostaan ja lisättynä elintarvikkeissa esiintyviä typpiaineita. Niitä käytetään elintarviketeollisuudessa väriaineena (esim. makkaroiden punakan värin antajana) ja säilöntäaineena. Jotkut kasvit kuten pinaatti, punajuuri ja ruccola-salaatti sisältävät runsaasti nitraatteja. Ne muuttuvat kehossa nitriiteiksi. Nitriittien on arveltu lisäävän syövän ja pienillä lapsilla ehkä munuaisongelmien vaaraa.

Tutkimusasetelma

Englantilainen tutkijaryhmä kiinnostui nitraateista urheilusuorituksen parantajana. Innoittajana toimi aiemmin julkaistu ruotsalainen tutkimus, jossa lisäravinteena annettu nitraatti kolmen päivän ajan ennen testiä paransi kestävyyssuoritusta.

Tutkimuksessa annettiin kuuden päivän ajan nitraattia punajuurimehuna ja lumeryhmälle mustaherukkamehua, jotta molemmat ryhmät uskoisivat saavansa hyvää hoitoa. Sen jälkeen testattiin eri mittareiden kuuden minuutin polkupyöräergometritestillä fyysistä suorituskykyä. Sitten pidettiin 10 päivää taukoa, ja mustaherukkamehuryhmä sai punajuurimehua ja päinvastoin. Mehua annettiin 0,5 litraa päivässä. Tutkittavia  oli vain kahdeksan.

Tulokset

Tulokset olivat yllättäviä. Punajuurimehu paransi huomattavasti kestävyyttä näillä henkilöillä verrattuna mustaherukkamehuun (lume).  Aika väsymykseen piteni 16 % punajuurimehun aikana. Kevyen kuormituksen aikana elimistö kulutti 19 % vähemmän happea. Myös verenpaine aleni punajuurimehulla. Nitraatit saattavat parantaa endoteelitoimintaa ja toimia ikään kuin ”nitrot”, avata siis valtimoita muodostettuaan typpioksidia nitriiteistä.

Pohdinta

Kerrassaan mielenkiintoinen tulos, mutta lajissaan vasta ensimmäisiä. Kannattaa laittaa jäitä hattuun, koska punajuurihoito kesti vain kuusi päivää osallistujaa kohden. Ei kannata tämän perusteella vielä ruveta elinikäiselle punajuurimehudieetille, sillä nitraatteihin on liitetty syöpävaara. Suomalaiset lapset saavat jo nykyisellään nitriittejä ruuasta liikaa Strip-tutkimuksen mukaan.

Saamme varmasti kuulla asiasta lisää, suorituskyvyn paraneminen oli niin merkittävä. Tutkimus on jo varmaan innoittanut urheilijoita punajuuren mehustamiseen.

Bailey SJ et al. Dietary nitrate supplementation reduces the O2 cost of low-intensity exercise and enhances tolerance to high-intensity exercise in humans. J Appl Physiol. 2009 Aug 6. [Epub ahead of print]